Кабинетът ще обжалва връщането на таксите при доброволното плащане на дългове
Секция: ИКОНОМИКА
24 Септември 2014 07:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кабинетът ще обжалва връщането на таксите при доброволното плащане на дългове

/КРОСС/ Служебният кабинет все пак ще обжалва връщането на солените такси при доброволното плащане на дългове, стана ясно днес.

Новината идва ден след като стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е спрял промяната в тарифата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), която забрани таксите при доброволно издължаване, а правителството се е разсеяло и пропуснало 7-дневния срок за обжалване.

Заместникът на министър Христо Иванов - Петко Пет­ков разказа подробности пред „Преса". След като на 29 август 3-членен състав на ВАС е спрял промяната в тарифата за ЧСИ, в Министерството на правосъдието са подготвили жалба и са я изпратили в МС. Понеже тарифата е изменена с постанов­ление на МС, правителството, а не правосъдното министерство е страна по делото в съда и само то би могло да обжалва спирането. По закон това става в 7-дневен срок от уведомяването, който отдавна би трябвало да е изтекъл. Но вчера изненадващо се разбрало, че станало недоразумение - съобщението от ВАС било получено в МС с голямо закъснение - едва на 15 септември. Така крайният срок всъщност изтекъл вчера и жалбата вече била в съда.