Цветан Тодоров: Месианството е най-големия враг на демокрацията
Секция: КУЛТУРА
24 Септември 2014 07:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветан Тодоров: Месианството е най-големия враг на демокрацията

/КРОСС/„Не говоря често български, но всъщност съм дошъл да чуя какво ще кажат колегите, не да им давам уроци", каза Цветан Тодоров в първата си среща с българската публика за 50г.

Видният френски езиковед от български произход се завърна в България за представянето на филма на дъщеря си, Леа Тодоров.

Стотици се събраха пред Френския институт на пл. „Славейков" вчера. Обявената прожекция в „сградата на Алианса", както е известна, привлече огромен брой хора, повече, отколкото можеше да събере залата и на площада бе изнесен екран.

Така още повече хора успяха да видят филма „Спасяване на човечеството в работно време" на Леа за злополучната мисията на ОССЕ в Косово и да чуят след това дискусията за бъдещето на демокрацията в Европа.

Модерирана от посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, дискусията търсеше отговори на въпроса как е минал преходът в България.

„От падането на правителството на Жан Виденов, няма колебание у хората, както и у партиите за това къде е мястото на страната и каква е тя: република, геополитически част от група демократични страни, ЕС, както и че при заплаха може да разчита на колективната защита на НАТО", въведе темата посланик дьо Кабан.
Проф. Богдан Богданов от НБУ определи демокрацията у нас през десетилетията като „битова свобода".

Проф. Стоян Атанасов от СУ посочи ксенофобията като проблем на българското общество в момента.

Доц. Боян Знеполски от СУ анализира прехода през протестите през 90-те и сега.

„Съмнявам се, че България и Франция са толкова различни. Има различен начин на живот, различен начин на натрупване на богатството в миналото", каза Цветан Тодоров.

„В съвременния свят демокрацията не изглежда заплашена от откритите й врагове. През Първата и Втората световна и през Студената война се нападаше идеала за демокрация. Днес Саудитска Арабия, Иран, Ислямска държава нападат демокрацията, но не са голяма заплаха. Демокрацията има вътрешни врагове", каза писателят.
Според него това е манипулацията на хората, превръщането им в тълпа и месианството, обещаването на земен рай в духа на традицията от 16в.

„Не с революция, технологии, а с образование и възпитание ще се преборим с вътрешните врагове. Щом са се родили, значи ще умрат един ден. Не бива да се отчайваме", завърши Цветан Тодоров.

Цветан Тодоров е роден в София, но от 50г. живее във Франция.

В момента е почетен ръководител на научни изследвания на Националния център за научни изследвания в Париж (CNRS). Философ, литературен критик, социолог и есеист, Цветан Тодоров е един от най-ярките съвременни представители на хуманизма в Европа.

Известен е повече като „френски" автор. И има защо. Цв. Тодоров бе умишлено „забравян" в родината си по времето на тоталитаризма и неговите произведения, дори името му, не бяха включени в про-съветските учебни програми в университетите.

Сред книгите му, преведени на български език са „Завладяването на Америка", „Страхът от варварите", "Семиотика. Реторика, Стилистика", "Красотата ще спаси света: Уайлд, Рилке, Цветаева", „Гоя в сянката на Просвещението", „Интимните неприятели на демокрацията", и др. на издателство „Изток-Запад".

Подобрено, второ издание на „Несъвършената градина" от 2004, под заглавие „Недовършената градина" издаде сега НБУ.

Писателят, който казваше, че „България е затворена страница" за него, вече твърди с гордост че „ние сме минали за 10г. това, което на другите /европейски демокрации/ са им били нужни 100 години".

Посещението на Цветан Тодоров в родината съвпадна и със Световния конгрес по семиотика 16-20 септември, чийто домакин бе НБУ.