Сливен може да остане без парно. Работници от ТЕЦ-ове масово протестират (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Септември 2014 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сливен може да остане без парно. Работници от ТЕЦ-ове масово протестират (обновена)

/КРОСС/И днес работниците от ТЕЦ-Сливен излидзат на протест заради забавени заплати. 

Работещите в топлоцентралата предупредиха, че предприятието може да затвори и Сливен да остане без парно. ТЕЦ-ът чака от НЕК над 3 милиона лева.

Пред БНР Дочо Дочев - заместник - председател на синдикалната секция на КНСБ в ТЕЦ -Сливен, обясни, че са изпратили декларация до министъра на икономиката и до НЕК, в която настояват за диалог и решаване на проблемите. Ако това не се случи ще повторят символичния си протест от събота, когато работниците от топлоцентралата изразиха недоволството си, без ТЕЦ-а да спира работа.

Ако се наложи, може да се предприемат и крайни действия, но едва ли. Предполагам, че са умни хора, ще направят всичко възможно да има диалог, да решим донякъде проблема, надява се Дочев.

По думите му задоволително за работещите в ТЕЦ Сливен би било изплащането на електроенергията, която произвеждат и регулярно получаване на заплатите.

Това е поредният протест заради неизплатени пари. Вчера протестираха енергетиците от Русе, които заявиха, че ако не се направят някакви плащания към дружеството, протестите ще продължат до края на седмицата.
Днес отново в 11.30 часа работници и служители ще се отправят към Дунав мост.

И работниците от плевенската "Топлофикация" ще блокират днес за един час главния път от Плевен за Русе, в района на разклона за село Згалево, с искане НЕК да изплати дължимите на дружеството 27 милиона лева за произведена енергия. Забавянето на плащанията води до невъзможност за издължаване към „Булгаргаз" и до реална опасност от блокиране на сметките на топлофикационното дружество, обясняват протестиращите.

Служителите на ТЕЦ-Перник искат незабавната оставка на изпълнителните директори на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Това се посочва в съобщение до медиите от изпълнителния директор на централата инж. Кремен Георгиев. Той обяснява, че миньорите и производителите на топло- и електроенергия протестират срещу неадекватната икономическа политика към съотношението приходи - разходи в енергетиката, които идват от избирателните действия от страна на НЕК по отношение на разплащането на енергийните дружества.

Служителите на ТЕЦ-а настояват за оставките заради неправомерното ограничаване на графиците за производството на електрическа енергия по комбиниран способ. Според тях това води до невъзможност за нормална работа, генериране на загуби от производството и отрицателни финансови резултати.

Освен това протестиращите настояват Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) да предприемат спешни мерки и незабавни действия за преразглеждане и промяна на правилата за търговия с електрическа енергия, както и преференциалните цени за дружествата, произвеждащи топло и електроенергия по високо ефективен комбиниран способ.

Днес в 12.00 часа на светофара при бензиностанция „Шел" в село Драгичево ще се състои граждански протест.

Миналата седмица пернишките миньори и енергетици блокираха движението по главен път Е-79. Тогава те настояха редовно да се извършват разплащанията към всички български мини. Те мотивираха искането си като обясниха, че в условията на газова криза ролята на въглищата като енергийна суровина е все по-значима.

Енергетиците от „Топлофикация" - Габрово също излизат на протест. Те организират едночасово протестно шествие, което ще стартира в 12.30 часа. Исканията на протестиращите са: запазване на работните места и сигурност за получаване на заплатите без забавяне. Освен това те настояват и за адекватна ценова политика от страна на ДКЕВР за изкупуване на електроенергията, както и спиране на налаганите ограничения от НЕК относно производството на електроенергия.

Шествието ще тръгне от централата и ще продължи до главния път Велико Търново - Габрово - кръгово движение на пл. „Белорусия" и обратно.