Оцветители носят риск от рак, доказаха учени от БАН
Секция: Наука
24 Септември 2014 08:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оцветители носят риск от рак, доказаха учени от БАН

/КРОСС/6 оцветители и консерванти увреждат ДНК. Български учени са удостоверили категорично това за 6 разрешени Е-та, които се добавят в храните. Всяко увреждане на ДНК е потенциал за развитие на рак, каза доц. Георги Милошев, цитиран от „24 часа". Той който ръководи Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН. Там са провеждани експериментите.

Тези Е-та се съдържат в консерви, в меса, оцветени сладкиши и колбаси и дори в кафето.

Доц. Милошев разказва, че преди около 10 години са имали възможността да разработят метода. Той е усъвършенстван, за да стане около 10 000 пъти по-чувствителен от досегашните. Специалистите са решили да удостоверят това с доказани генотоксини. Изпробвали са го с мутагени и химикали. В крайна сметка решили да използват метода за нещо приложно и се обърнали към Е-тата.

За 14 Е-та има резултати. 6 от тях са най-добре проучени, като са прилагани в най-различни концентрации и варианти. За тях учените направили публикации в авторитетни международни научни списания. Изследването е финансирано с 8200 лв. от Националния фонд „Научни изследвания" към МОН. Ако методът се възприеме и започне да се прилага в практиката, ще стане много по-евтин.

Установено е, че изследваните Е-та увреждат ДНК и в концентрации от 10 до 1000 пъти по-ниски от допустимите. Методът се нарича кометен тест.