Петър Москов: Случилото се с КТБ е с прякото участие на държавата
Секция: ПОЛИТИКА
24 Септември 2014 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Москов: Случилото се с КТБ е с прякото участие на държавата

/КРОСС/Реформаторският блок (РБ) даде пресконференция по темата КТБ. Някои от заглавията в медиите твърдят, че Радан Кънев се е измъкнал по средата й, когато е трябвало да представи доказателства, че в момента се извършва грабеж в КТБ.

"Причината медийните бухалки отново да заработят е, че има лудост и бяс от това, че Реформаторският блок е стабилен. Всички казват, че промяната е именно в нашето присъствие", коментира в студиото на Нова днес Петър Москов от РБ.

"На пресконференцията говорихме за решение на казуса „КТБ". Първият законопроект, който ще внесем, е за директно привеждане на директивата на ЕС, която гласи, че хората с влогове до 100 000 евро могат да изтеглят парите си моментално, без да е нужна процедура на фалит на банката", обясни Москов.

Според РБ външна разследваща фирма трябва да извади на светло досиетата "КТБ" през директното прилагане на европейската директива, която е с по-силен статут от българското законодателство. Парите на вложителите ще бъдат взети от фонда за гарантиране на кредитите, а не от джоба на данъкоплатците, поясни Москов.

"Над 5 млрд. лв. е кредитният портфейл на КТБ към частни фирми. Тези пари са раздадени на 150 кредитни досиета, тоест на 150 фирми, които представляват 97% от кредитния портфейл. 59 от тях са без нито един назначен служител, тоест кухи. Те дължат общо над 2 млрд. лв. Други 59 фирми са с до 10 служители. Те пък имат кредити за близо 1,7 млрд. На загуба през последните две години са 64% от всички 150 фирми, а с отрицателен капитал са 40%. Изводът от тази статистика е, че са финансирани фирми на свързани лица и това не е мое твърдение, а на прокурорите и следователите от одитната група", обясни Петър Москов.

По думите му нищо от това не е възможно без прякото участие на държавата. КТБ е била "имунизирана под похлупак" от всякакъв вид контрол и регулация, а ДАНС са си затваряли очите.