Над 2 млн. кубика дървесина годишно се изсичат незаконно и това се прави със съдействието на държавата
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Септември 2014 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 2 млн. кубика дървесина годишно се изсичат незаконно и това се прави със съдействието на държавата

/КРОСС/Над 2 млн. кубика дървесина годишно се изсичат незаконно у нас. Над 100 млн. лв. годишно са приходите от незаконен дърводобив в България. Това сочи анализ, който организацията "Световен фонд за дивата природа" ще представи днес. Бракониерската сеч се прави със съдействието на държавата и контролните органи, твърди Александър Дунчев, експерт от организацията.

Пред БНР той коментира: Горските в България всъщност са принудени да участват в огромен брой схеми. Част от тях са породени от корупционен и най-вече политически натиск, за да се добива незаконно от гората и да се генерират незаконни приходи, които да не постъпват в държавата, а по частни фирми. За да могат да си запазят работата, за да могат да имат приходи за семействата си, те са принудени да прикриват, но и много често да съучастват и да спомагат за незаконните практики в горите.

Според Александър Дунчев санкциите за незаконна сеч у нас са ниски и на практика не се прилагат.

Не повече от 30 хиляди кубика се залавят. От 2 милиона 30 хиляди кубика колко са - една нищожна част, по-малко от една десета. Наказателната ефективност е критично ниска. Събирателната активност по наказателните постановления е не повече от 15 процента, което показва, че има едно тотално чувство за безнаказаност, не само на високо ниво в корупционните кръгове, а и на ниско ниво при реалните извършители на незаконния добив, посочи той. 

Според експертите от неправителствения сектор един от начините за справяне с проблема е Агенцията по горите да бъде на пряко подчинение на Министерския съвет, за да се намали политическият и корупционен натиск върху горските стражари.

Според анализа на природозащитната организация "Световен фонд за дивата природа" - WWF, за последното десетилетие България бележи слаб напредък в борбата с незаконния дърводобив, като според експертен анализ на статистическите данни годишният обем на незаконната сеч достига 2,4 милиона кубически метра, докато през 2005-а година незаконно са се добивали 3,7 милиона кубика. Въпреки това бракониерската сеч представлява една четвърт от общия добив и генерира скрити приходи от около 100 млн. лева.

В анализа си природозащитниците ще представят различни схеми за незаконен дърводобив и конкретни предложения за ограничаване на сивия сектор. Очаква се в дебата да се включат експерти от неправителствени организации и представители на държавната власт и горските предприятия.