Среща на големите имена в световната фотография
Секция: КУЛТУРА
24 Септември 2014 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Среща на големите имена в световната фотография

/КРОСС/Националната художествена галерия е домакин на срещата на големите имена в световната фотография - Кристина Гарсия Родеро и Чема Мадос. Събитието е от 18.30 ч. днес и е част от тазгодишното издание на Фотофабрика.

Кристина Гарсия Родеро стига там, където малцина успяват да надникнат. За да улови човека такъв, какъвто е: примитивен и величествен; между небето и земята; между живота и смъртта...

Няма да я забележите на улицата. И тя няма да ви забележи. Освен ако не държи фотоапарата в ръцете си. Тогава става невидима.Сякаш се слива с енергийното поле на онези хора, които са във фокуса на обектива й. Започва да диша като тях, да усеща като тях, да етях.
Това е Кристина Гарсия Родеро - първият испански фотограф член на престижната агенция за репортажна фотография Магнум, в която са най-добрите професионалисти в света.
Нейните кадри показват човека във всички негови състояния: в транс, скръб, възторг и смирение; между небето и земята, между живота и смъртта.
Вярва, че успехът й се дължи на свободата да рискува и на безусловния респект към хората, които снима.

Кристина Гарсия Родеро е родена през 1949 г.Учила е рисуване в университета Комплутенсе в Мадрид, работила е като преподавател във Факултета по изящни изкуства.
Един от следващите й проекти е да снима кукерите в България, пише kafene.bg.

Чема Мадос е нещо като Магрит във фотографията - най-важното в неговите снимки е онова, което не се вижда. Той не поставя точка на своите фотографии, неговият препинателен знак е многоточието. Краят остава за нас...

Чема Мадос е нещо като Магрит във фотографията - най-важното в неговите снимки е онова, което не се вижда.
Фотографът създава нова реалност с предметите, които ни заобикалят. Кани зрителя да довърши композицията и да открие втория, третия, скрития смисъл на посланието.
В тази игра на асоциации Чема Мадос е ненадминат.
Неговите черно-бели композиции съдържат в себе си шарена палитра от възможни интерпретации - изненадващи и прости до гениалност.
Краят остава за нас...

Роден през 1958 г., Чема Мадос следва История на изкуството в университета Комплутенсе в Мадрид и учи фотография в Centro de Enseñanza de la Imagen.Носител е на много международни отличия. Визуалната поетичност на неговото творчество го нарежда сред големите майстори на фотографията днес.