Проектът на Закон за електронно управление е готов за обсъждане
Секция: ПОЛИТИКА
24 Септември 2014 10:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проектът на Закон за електронно управление е готов за обсъждане

/КРОСС/ Експертната група за изготвянето на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за електронното управление представи на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова проекта с новите текстове на нормативния документ.

Той беше изготвен с участието на представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), браншовите и работодателски организации от сектора (КРИБ, БТПП, БАИТ, БАСКОМ), БАН, университети и неправителствени организации. Тази седмица проектът ще бъде обсъден с ИКТ директорите в държавната администрацията, както и в по-широк кръг с представителите на бизнеса от сектор ИКТ. След това проектозаконът ще бъде публикуван за обществено обсъждане. Намерението на настоящия екип на МТИТС е да подготви проекта на закон и да го предостави на следващия кабинет.

В началото на мандата на служебното правителство, министър Ангелкова обяви, че ускоряването на проектите в електронното управление и усъвършенстването на правната уредба в сектора, са сред основните приоритети на нейния екип. Министърът определи 20 септември за срок, в който да бъде изготвен първи вариант на промените в проекта.

Основните изменения и допълнения в Закона са насочени към гарантиране на синхрон в работата на институциите в областта на електронното управление. Това ще бъде постигнато с определяне на нови правомощия на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той ще координира планирането на секторните ИТ политики и различните проекти в администрацията, така че да се създаде работеща среда за е-управление.

Новите отговорности са свързани и с координация при планирането на нужните информационни ресурси в държавата, включително инвестиционни програми и проекти, които да отговорят на изискванията на закона и стратегиите за развитие на е-правителството.

Една от основните промени в Закона за електронното управление е създаването на Държавен системен администратор. Тази структура ще осъществява поддръжката и пълната функционалност на общите системи и информационни ресурси на електронното управление, при спазване на всички изисквания за оперативна съвместимост и информационна сигурност. Друга задача на администратора е да участва в тестването и приемането на проектните резултати, както и тяхното интегриране в общата информационна среда на електронното управление с цел осигуряване на тяхната устойчивост и ефективно използване.