Арт шоу на съвременни медали в А+
Секция: КУЛТУРА
24 Септември 2014 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Арт шоу на съвременни медали в А+

/КРОСС/ В Галерия А+ , софийското алтернативно пространство за изкуство и култура, продължава изложбата Medal games - арт шоу на съвременни медали на артистите Надя Розева Грийн и Ангелика Радева.

Изложбата започна паралелно с проведения в началото на септември в София когрес по медална пластика, който може да бъде определен като едно от най - значимите събития в културния календар на страната.

FIDEM XXXIII Art Medal World Congress проведе лекции, приеми, семинари, изложби на повече от 900 художествени медали и различни социални събития.

FIDEM (Federation Internationale de la Medaille d'Art) е международна организация по медално изкуство с представители от 43 страни по целия свят. Членовете на FIDEM са артисти медалисти, колекционери, историци по изкуствата, а също музеи, художествени галерии и други.

Творческата атмосфера на конгреса се пренесе в А+, благодарение на артистите Надя Розева Грийн и Ангелика Радева. Част от темите, които са засегнати в произведенията им са "Реквием за беззъбия слон", "Любов", "Игра", "Естествен процес".

Надя Розева Грийн се занимава с медална скулптура от 2002 година.

Нейни творби са в постоянните колекциите на Британския музей, Лондон, Бергенския музей, Берген, Норвегия, Националната Художествена Галерия, София и от няколко дена в престижната колекция на музея Royal Coin Cabinet в Стокхолм. Наскоро медали отпътуваха за най-голямата частна медална колекция в Япония. Има над 100 медала в частни колекции в САЩ и Европа.

В A+ gallery тя показва медали в гипс, хартия и лят месинг, които играят с цветове, триизмерни форми и снимки на известни фотографи, обединени в обща идея. Медалите са като хайку стихове... малки и неочквани, композирани в две групи: "Реквием за беззъбия слон" и "Любов".

Ангелика Радева, като млад автор залага изцяло на съвременния подход в направата на медалите, като заменя традиционните материали месинг, бронз, сребро със стомана, гипс, акрил, полимер.

Посланията, които предават медалите й са свързани с най-първичното и детско усещане за пораждането на силните емоции в процеса на играта.

Нейни творби са част от колекции на галерии в Англия, частни колекционери в Гърция, а също и в България.
Участва в международна медална изложба и конгрес към FIDEM (Federation Internationale de la Medaille d'Art) в Tampere Hall във Финландия през 2010г.

През 2011 г. печели конкурс и участва в изложба под надслов London's top Contemporary Fine Art students, в Ковънт Гардън, Лондон. В България прави самостоятелни изложби в Галерия за модерно изкуство на „Оборище" 10, в Национален Арт Форум, Галерия за съвременно изкуство София през 2012 г.

Завършва образованието си през 2014 г. в НХА, София, специалност Живопис.

Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Винпром Свищов и ще продължи до 4 -ти октомври 2014 година в A+ gallery.