Плевнелиев: Проявите на ксенофобия и антисемитизъм не могат да бъдат толерирани
Секция: ПОЛИТИКА
24 Септември 2014 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плевнелиев: Проявите на ксенофобия и антисемитизъм не могат да бъдат толерирани

/КРОСС/ "Проявите на ксенофобия и антисемитизъм в Европа не могат да бъдат толерирани и изискват заклеймяването им от страна на институциите и гражданското общество." Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като се срещна в Ню Йорк с представители на еврейски организации от САЩ.

Президентът подчерта, че е недопустимо използването на „език на омразата" и на крайна националистическа риторика от политически партии в държави членки на ЕС.

"Приятелството между българския и еврейския народ е изградено от силни личности като Димитър Пешев, българските народни представители и митрополитите Стефан и Кирил, които през 1943 г. спасиха еврейската общност в България", отбеляза още държавният глава.

Росен Плевнелиев посочи, че страната ни ще продължи да насърчава израелски компании да инвестират в развитието на сектора на високите технологии у нас, в производството на храни и в туризма.

Ходът на разследването на атентата в Бургас през 2012 г., при който загинаха пет израелски и един български гражданин, също беше обсъден по време на срещата.

„Видяхме, че тероризмът няма граници и може да засегне всяка държава", коментира още Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че България ще работи за по-тясна интеграция с демократичните страни и за споделянето на информация, която да предотврати подобни актове на насилие в бъдеще.

В срещата участваха представители на Лигата срещу поругаването, Б'ней Б'рит Интернешънъл, Американският еврейски комитет, Световният еврейски конгрес и други."

Снимка: Булфото, всички права запазени