България не участва в коалиция срещу "Ислямска държава"
Секция: ПОЛИТИКА
24 Септември 2014 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България не участва в коалиция срещу "Ислямска държава"

/КРОСС/България не участва в сформираната по инициатива на Съединените американски щати коалиция срещу "Ислямска държава".  Въпросът за участие на български военни към момента не се дискутира правителството, каза министърът на отбраната в служебния кабинет Велизар Шаламанов пред журналисти, след откриване на Софийски форум за сигурност. 

"Считаме, че нашите способности са ограничени в тази сфера. Нашите военновъздушни сили не могат да участват в съвместни операции с такъв интензитет поради своето оборудване. Опитваме се да помогнем чрез хуманитарна помощ и дарения, свързани с леко въоръжение, заедно с нашите съюзници от Европейския съюз и НАТО", посочи Шаламанов. 

Запитан съществуват ли заплахи за страната ни от терористични атаки, Шаламанов отвърна, че "всички страни, които държат на свободата и на демокрацията" са заплашени от едно движение като "Ислямска държава", което, по думите му, е "определено против основните ценности, които изповядваме и което действа с мерки отпреди много години".

Министърът посочи, че мерките, които взима правителството са на национално ниво и в рамките на ЕС и НАТО. "Правим възможно най-доброто за защита на интересите ни". Помолен да даде конкретни примери Велизар Шаламанов отвърна, че по отношение на повереното му министерство се прави "подготовка на нашите сили и тясно участие в подготовката със съюзниците". "Тук въпросът е много повече свързан с разузнаване и укрепване на структурите за вътрешна сигурност и граничен контрол, които са извън компетентностите на Министерство на отбраната. Трябва да има много по-добра координация", коментира той.

По въпроса за Русия и Визия 2020 военният министър коментира, че "трябва да намалим зависимостта от всички страни, които не са членове на НАТО и ЕС, що се отнася до проблеми, свързани с нашата бойна способност и готовност". Според него страната ни трябва да има свобода на действие в технически план, което ни дава свобода на действие в политически план. "Принадлежим към два съюза - ЕС и НАТО и нашето бъдеще, сигурност и развитие зависи от това колко добре сме интегрирани в тези два съюза".

Военновъздушните сили на международната коалиция начело със САЩ са нанесли тази нощ нова серия от въздушни удари по обекти на джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на телевизионния канал "Скай нюз Арабия". Обстрелвани са били цели в околностите на един от най-големите сирийски градове Алепо.

Бойната авиация е бомбардирала населените пунктове Айн ал Кубани, Сиррин, Кара Кузак и град Ал Баб, котнтролирани от бойците на ИД. За жертви и разрушения не се съобщава.

ВВС на САЩ и пет арабски страни нанесоха първите удари по позиции на "Ислямска държава" в нощта на понеделник срещу вторник в Източна и Западна Сирия. В нападенията бяха използвани изтребители, бомбардировачи, безпилотни самолети и крилати ракети "Томахок". Унищожени бяха тренировъчни бази на терористите, щабове и командни центрове, складове и жива сила.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че "Турция е част от тази коалиция и ще бъде ангажирана с тези усилия".