Служители от ТЕЦ-Плевен блокираха пътя
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Септември 2014 15:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Служители от ТЕЦ-Плевен блокираха пътя

/КРОСС/ Близо 100 служители на Топлофикация - Плевен излязоха на протест и затвориха дясната лента за движение на главния път Плевен - Русе. За един час движението в посока Русе беше отбито по обиколен маршрут, преминаващ през центъра на село Гривица.
"Нашите действия са продиктувани от това, че от месец май до сега, НЕК не ни е изплащала задълженията си за изкупена електрическа енергия. Поради това ние задлъжняваме към "Булгаргаз" и в медиите говорят, че Топлофикация Плевен е сред дружествата в страната с най-големите задължения към "Булгаргаз", което всъщност не е вярно.
Към момента имаме неизпълнени вземания към НЕК за 27,4 милиона лева, а задълженията ни към ‘Булгаргаз" са 26,2 милиона лева.
"Искаме да се потърси отговорност на изпълнителните директори на НЕК и Електроенергийния системен оператор/EСО/ за техните действия, за да се гарантират работните места на служителите в Топлофикация и топлоснабдяването на града изобщо.
В крайна сметка ние искаме някаква гаранция, за да можем да работим нормално и да получаваме газ", Това каза пред медиите зам.-изпълнителният директор на Топлофикация - Плевен Йордан Василев.
Той уточни, че през следващите дни за по 1 час ще блокират движението на Главен път София - Русе. "Ако до 26 септември 2014 г. нямаме конкретен отговор от НЕК, ще преминем към други протестни действия, които ще се проведат в столицата", заяви Василев.
Той припомни обявеното през август намаление с 50% на доставката на природен газ за Топлофикация Плевен, което всъщност не се случи и остана само на документи. "И към днешна дата не е ясен статута на доставката на газ, при положение, че не сме си изплатили задълженията", каза Василев и добави, че от своя страна от "Булгаргаз" вече е са непреклонни, тъй като нямат пари, за да се разплащат с природния газ.
Василев обясни, че тази година от НЕК са предложили на дружеството договор за изкупуване на ел. енергията като до май 2014 г. разплащането е ставало на три пъти месечно, което допълнително е отлагало вземанията на Топлофикация - Плевен, а това обаче води до увеличаване на лихвите по отношение на задълженията за природен газ към "Булгаргаз".
Поради това Дружеството не само, че не се разплаща с "Булгаргаз", но и не може да се разплаща и към доставчици, за извършени ремонти и др. Съответно се получава и забавяне в получаването на заплати и осигуровки на служителите.
Йордан Василев посочи, че от друга страна през месец юни е стартирал пазар на балансираща енергия, при което от НЕК са започнали своеволно от юли 2014 да ограничават дружествата в производството на ел. енергия, без да се съобразяват с техническите характеристики на съоръженията. В резултат,"небалансът" скача от 0,96% до над 6%, което довежда до месечни разходи от около 150 000 лева.
"Имаме договор с НЕК, според който автоматично да бъдат превеждани парите на "Булгаргаз". Въпреки това макар, че и двете са държавни дружества, това не се случва", каза инж. Митко Христов - председател на синдикалната организация в Топлофикация - Плевен.
До сега има известно забавяне на заплатите на работещите в дружеството. 200 човека работят в третата по големина Топлофикация, а абонатите са над 28 000 потребители и над 1600 стопански клиенти.
Относно предстоящия отоплителен сезон, Василев каза, че той ще започне, но от тук нататък стои въпросът, какви ще бъдат действията на "Булгаргаз" и НЕК и дали ще се вземат мерки за започване на редовно разплащане. Василев увери, че по отношение на новия отоплителен сезон дружеството има необходимата техническа готовност, предаде Дарик.