Митов проведе двустранни срещи с колегите си от Украйна и Малайзия
Секция: ПОЛИТИКА
24 Септември 2014 15:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митов проведе двустранни срещи с колегите си от Украйна и Малайзия

/КРОСС/ В рамките на 69-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, външният министър Даниел Митов проведе на 23 септември двустранни срещи с външните министри на Украйна и Малайзия.
Министър Митов и украинският му колега Павло Климкин обсъдиха ситуацията в Източна Украйна, енергийната сигурност на Източна и Централна Европа, перспективите за европейско развитие и възможностите България да окаже помощ на Украйна.
Министър Климкин запозна българския си колега с текущото състояние на конфликта в Източна Украйна, като сподели, че подписаното примирие между украинската армия и сепаратистите като цяло се спазва. Съществуват възможности за постигане на договореност с Русия за деескалация на конфликта и следконфликтно урегулиране на отношенията с Украйна, макар че няма гаранция, че те ще се осъществят, посочи той. Според Климкин досега в резултат на конфликта страната му е понесла загуби от около 20 процента от Брутния вътрешен продукт.
Българският външен министър сподели, че гарантирането на доставките на газ за България са изключително важни за страната ни и изрази притеснение от евентуалните негативни последствия от конфликта в Украйна. От своя страна, министър Климкин заяви, че украинското правителство не е песимистично настроено по отношение на снабдяването с газ по време на предстоящата зима - като цяло, страната разполага с необходимите запаси. Според него няма да възникне проблем за транзита на газ към трети страни, включително и България, ако Русия не намали налягането по газопровода. Украинският министър сподели мнението, че на Европа, в това число и на Украйна, и е нужна нова обща енергийна и инфраструктурна политика, която е пряко свързана със сигурността и стабилността на държавите от ЕС.
По време на разговора си малайзийския външен министър Анифа Аман министър Даниел обсъди консулското сътрудничество между двете страни, задълбочаването на икономическите връзки и възможностите за партньорство в рамките на диалога ЕС-АСЕАН, включително предвид предстоящото председателство на Малайзия на АСЕАН през 2015 г. Традиционното партньорство в рамките на ООН бе също тема на разговора, като бяха разменени уверения за взаимни подкрепи за кандидатури на двете страни за отговорни позиции и постове в организацията.
Министър Даниел Митов постави въпроса за процеса срещу българските граждани Иван Костов и Георги Бакалов, осъдени на първа инстанция на смърт за трафик на 5,6 килограма наркотични вещества. От българска страна бе изразена надежда за развитие по разменените проекти на договори в правната област, касаещи и правна помощ по наказателни дела. Министър Аман даде уверения, че Апелативният съд на Малайзия, който разглежда обжалването на присъдите, ще осигури справедлив и честен процес.