Преглеждат безплатно за туберкулоза в 28 областни града
Секция: Здраве
24 Септември 2014 16:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглеждат безплатно за туберкулоза в 28 областни града

София /КРОСС/ До края на месец септември в двадесет и девет областни лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза ще се проведе Седмица на "Отворените врати". През този период ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи, в т.ч. оценка на риска чрез анкета, консултации, прегледи и изследвания. Инициативата е на Министерството на здравеопазването. Кампанията се организира от Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
През първото шестмесечие на 2014 г. по време на кампаниите за безплатни прегледи общо 5 324 лица са скринирани за туберкулоза, от които 61 са с туберкулоза и са започнали лечение, а 279 са с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.
У нас за пета поредна година се постига тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - от 40 на 100 000 население през 2005 г. до 23,6 на 100 000 души през 2013 г. по данни на Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България".
Регулярното провеждане на „Седмиците на Отворени врати" съдейства за повишаване на обществената информираност по отношение на туберкулозата, за навременната диагностика, лечение и профилактика на туберкулозата. По време на кампаниите се предлагат услугите скрининг на риска за туберкулоза чрез анкетна карта, преглед и изследване на лицата, които са в риск да развият заболяването, както и насочване за лечение на лица с туберкулоза или с латентна туберкулозна инфекция. Тези услуги са безплатни за всички пациенти, независимо от техния здравноосигурителен статус.