Костов: Предложението Гаврийски да оглави БНБ е неприемливо
Секция: ПОЛИТИКА
24 Септември 2014 16:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Костов: Предложението Гаврийски да оглави БНБ е неприемливо

/КРОСС/ Предложението на Бойко Борисов БНБ да бъде оглавена от Светослав Гаврийски е неприемливо и не е жест към Реформаторския блок (РБ), както го определи лидерът на ГЕРБ. Това заяви в интервю за Дарик Варна Иван Костов, който посъветва Борисов да използва думи от улицата при разговорите си с Алексей Петров, а не когато кани човек да поеме огромна отговорност.
„Това не е подаване на ръка от ГЕРБ. Първо Реформаторски блок трябва да предложи човека, за да отговори ГЕРБ. Това не е подаване на ръка, защото става въпрос за изключително тежък проблем. Всъщност, какво казва ГЕРБ - хайде, вие, реформаторите, носете отговорността да не се допусне криза в банковата система. За да се реши този проблем, се изисква гигантско доверие, защото не е лесно да се предотвратят рисковете пред банковата система. Да натоварваш РБ с подобна отговорност - такова предложение е обречено. Трябваше да има разговор, това не е коалиционно поведение и аз не допускам, по този начин предложено, г-н Гаврийски да приеме. По адрес на него Бойко се изрази „този съм го бил" (на кметските избори през 2005 г., когато Гаврийски бе кандидат на ДСБ - б. ред. ) - това е речник, който той може да използва, когато си говори с Алексей Петров. Това са думи от улицата и не може да се кани човек да поеме тази огромна отговорност с такива думи. Да си намери някого, когото не е бил и когото няма да унижава по този начин", коментира Костов.
Според него следващото правителство ще бъде коалиционно с партии от център-дясно и вероятно няма да изкара пълен мандат.
„Ще има приемственост със служебния кабинет, чиито най-добри министри могат да останат - например Йордан Христосков се опитва да прогнозира проблемите пред системата, Румен Порожанов работи по актуализацията на бюджета по най-отговорен начин, има още няколко министри. Следващото правителство трябва да извърши максимален брой реформи. То трябва да бъде на широко съгласие, да се опира на такива експерти, да бъде програмно и да отхвърли някои от тежките проблеми - в енергетиката, в бюджета, в дълга и дефицита, в банковата система, в здравеопазването и в образованието. Особено трябва да се концентрира върху проблема със съдебната власт. Възможно ли е 93 % от хората да смятат, че главният прокурор зависи от корпоративни и политически интереси? Как може той да си върши работата с почти нулево доверие? Някой трябва да разчисти авгиевите обори на съдебната власт", каза още Костов.
Преференциалният вот ще покаже коя партия в РБ е по-силна, смята бившият лидер на ДСБ.
„Преференцията е шанс да се вдигнат гласовете и да се проверят политиките, които се защитават в РБ. В него има различни политически линии - на г-жа Кунева, на г-н Лукарски и на останалите партии. Личният вот ще покаже колко тежи всеки един от кандидатите да бъде лидер и да бъде фактор в следващия кабинет. Дава се възможност да се премери авторитетът на лидерите. В София и във Варна може да се реши кой да бъде представителният лидер на РБ (в 25 МИР София водач на листата е Меглена Кунева, а в 3 МИР Варна - Радан Кънев - б.ред.)".
Иван Костов коментира и ситуацията около КТБ. Според него позицията на РБ банката да бъде спасена с пари от държавния бюджет е политическа и не отговаря на експертните изисквания.
„Самата БНБ доскоро не се даваше сметка за рисковете за банковата система. Със сигурност акционерите ще съдят БНБ и с още по-сигурно е, че ще осъдят БНБ за това, което е направила по отношение на КТБ. В това не трябва да има никакво съмнение - колкото пъти съм предсказвал такива дела, не съм сбъркал нито веднъж. Това е огромен риск за страната, защото една осъдена БНБ ще срине рейтинга на страната и доверието на чуждестранните инвеститори. Вторият риск беше подсказан в края на месец юни, когато беше въведен специалния надзор на КТБ - ПИБ беше изправена пред ликвидна криза и беше много бързо спасена от правителството. Рискът от отнемане на лиценза на КТБ е много голям за останалите банки и за него не могат да не си дават сметка отговорни хора. От много скоро управителят на БНБ Иван Искров и главният прокурор Сотир Цацаров си дават сметка за тези рискове - за съжаление, от много скоро. Много начини има да бъде удържана КТБ и трябва да се намери оптималното. Не може да се твърди от сериозни експерти, че бъдещето на банката няма да струва пари на данъкоплатеца - напротив, ще струва, тази щета вече е нанесена и може само да бъде минимализирана."
"Моят личен интерес към КТБ съвпада с публичния - данъкоплатецът ще плати много повече пари и държавата ще понесе много повече щети, ако не се оздрави банката", добави Костов.