Започва 5775 година от еврейския календар
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Септември 2014 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва 5775 година от еврейския календар

/КРОСС/ Тази вечер започва Новата 5775 година от еврейския календар, който отброява годините от сътворението на света. Рош а Шана (Нова година) е първият от трите големи празника през месец Тишри (седмият месец от еврейската година). По традиция празникът започва предишната вечер с молитва в синагогата, след което всички се събират около празничната трапеза, на която се поднасят: ябълки с мед - да е сладка следващата година, глава на риба или овен - човек да е начело, а не на опашката и други ястия, които са „знаци" за следващата година и за бъдещето, което очаква всички - зеле, праз, нар, фурми и др. В първия ден на Рош а Шана всички се събират около воден басейн и извършват ритуала ташлих - изхвърляне на греховете. Звукът на шофара (рог от овен или друго кашерно животно) отбелязва началото на Новата година. В небето се отварят три книги - "Книгата на живота", "Книгата на смъртта" и в третата книга всички останали, в които Господ записва делата на хората.
Времето от Рош а Шана (Нова година) до Йом Кипур (Денят на Всеопрощението) е най-важният за евреите период - 10 дни, в които всеки евреин трябва да направи преценка на делата си през изминалата година, да премисли постъпките си и да промени пътя си, и да поиска прошка.
Празничният поздрав за Рош а Шана е "Шана Това!" - «Добра година!".
Празничната церемония за отбелязване на Рош А Шана ще започна в 18:30 ч. в Централната софийска синагога, ул. „Екзарх Йосиф" 16. В церемонията ще участват: Н.Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Държавата Израел, Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом", Роберт Джераси, председател на Централния израелтянски духовен съвет, Рав Аарон Зербиб, равин на централната софийска синагога. По традиция присъстващите ще чуят приветствие от Президента на Република България, Росен Плевнелиев.