Напрежението в ТЕЦ "Сливен" ескалира
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Септември 2014 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Напрежението в ТЕЦ "Сливен" ескалира

Сливен /КРОСС/ Напрежението сред колектива на ТЕЦ "Сливен" ескалира в нови и още по-радикални протести. Днес в 12 часа над 120 работници спряха ефективно работа и излязоха пред сградата на ТЕЦ-а, за да отстояват исканията си, които досега остават без отзвук. Стачката е срещу неаргументираното ограничаване на производството на ел. енергия, което е неизпълнимо по причини от технологично естество.
Недоволството на колектива от мълчанието на институциите се нагнети. Съществува реална опасност единственият ТЕЦ да прекрати работа и да остави гр. Сливен на студено през настъпващата зима. Топлата вода към обществени и жилищни сгради може да бъде спряна всеки момент. Ако това стане - 100-хилядният град ще се окаже в тежка социална криза. Към момента неизплатените от НЕК суми към предприятието възлизат на над 3.5 млн. лева. Това са пари, необходими за извършване на ремонти, материали и консумативи, за инвестиции в производството, за горива и, разбира се, за изплащане на заплати. В същото време количеството суровина - въглища, намиращо се на склад в ТЕЦ "Сливен", е достигнало критичен минимум. Дефицитът е следствие от спирането на работа в "Мина Черно Море".

Протестът в ТЕЦ "Сливен" е породен от вредната държавна политика на намаляване на изкупната цена на ел. енергията от евтините енергоизточници, какъвто е сливенската топлофикация. Утвърдената от ДКЕВР изкупна цена на електрическата енергия, тази година спрямо миналата, е намалена с над 15лв/МВтч, или над 12 %. Това действие на ДКЕВР очевидно защитава определени корпоративни интереси в енергийния сектор, но не и обществения и държавен такъв. В същото време вече произведенета и изкупена от държавния монополист НЕК енергия не се заплаща редовно и в пълен обем. За заплати на работниците си и изплащане суровината на Мина Черно море ТЕЦ "Сливен" изразходва 90% от приходите си, а те основно са от продаваната ел. енергия. При рестриктивно плащане от около 75% на продукцията от НЕК и при това нередовно - предприятието не е способно да покрива дори заплатите на работниците си и тези в мината. Това породи и тежката криза с миньорските стачки под земята миналата седмица.
Заради критичното положение на енергетиката в Бургас миналата седмица се проведе Кръгла маса с участието на всички органи на местната и държавна власт, заедно със синдикатите и работодателските организации. Пред представители на МИЕ бяха посочени тревожните данни, че с неадекватната си и безхаберна политика правителството закрива въгледобивния отрасъл и то в момент, в който пред България е надвиснала опасността от газова криза през зимата, в условията на сериозна зависимост от чужди суровини.
Работниците от Топлофикация "Сливен" са решени да не спират протестите си до тогава, докато правителството и ДКЕВР не предприемат конкретни действия за принуждаване на НЕК да изплати в пълен обем изкупената електрическа енергия. Синдикатите и колективът са категорични, че решаването на проблемите на ТЕЦ "Сливен" е стигнало до точката на спешните мерки. Те настояват за действия, не на парче, а такива, които да доведат до трайни промени, гарантиращи ясни правила на работа, подкрепа на родното българско производство и енергийна независимост. Само така държавата, в лицето на отговорните институции, ще гарантира условията за упражняване на труд и неговото адекватно заплащане.
Утре стачката продължава.