ВСС не избра нов председател на ВКС
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Септември 2014 07:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВСС не избра нов председател на ВКС

/КРОСС/Висшият съдебен съвет не успя да избере председател на Върховния касационен съд. Нито една от кандидатките не успя да събере необходимите 17 гласа. За съдия Павлина Панова - гласуваха девет от членовете на съвета, против бяха осем, а седем се въздържаха. Другият кандидат Таня Райковска събра 15 гласа, шестима бяха против, а седем се въздържаха.

Това означава, че ще трябва да бъде обявена нова процедура и председателят на най-висшата инстанция ще е известен след изборите.

Ако изборът не се проведе до 20 ноември, когато изтича мандатът на Груев, ВСС ще трябва да избере и.д. на съда от някой от заместниците му. Сред тях са и двете кандидатки.

Павлина Панова е завършила право в СУ „Св. Климент Охридски" през 1992 г. Започва работа като прокурор в Софийската районна прокуратура. През 1994 г. е назначена в Софийския районен съд, а от април 1998 г. става съдия в Софийския градски съд. От 2001 г. до 2007 г. работи в Софийския апелативен съд, като от април 2007 г. става съдия във Върховния касационен съд. От началото на 2009 г. е съдия ad hoc в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Таня Райковска е завършила право в СУ „Св. Климент Охридски" през 1978 г. Била е младши съдия в окръжния съд, гр. Велико Търново. От началото на 1987 г. е съдия в Софийския районен съд. През 1993 г. е избрана за съдия в Софийския градски съд, където от 1997 г. е ръководител на фирмено отделение. На 9 май 2001 г. ВСС я назначава за съдия във Върховния касационен съд, а от началото на 2005 г. е председател на І-во търговско отделение. На 10 май 2012 г. е назначена от ВСС за зам.-председател на ВКС и ръководител на търговска колегия.

Според доклада на Висшия съдебен съвет за професионалните качества на кандидатите за нов председател на Върховния касационен съд, Павлина Панова и Таня Райковска притежават необходимите качества за длъжността, за която кандидатстват. За първи път две жени се борят за поста председател на ВКС.

В писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) седем организации настояха да се променят правилата за избор на тримата големи в съдебната система и на утрешния избор за председател на ВКС да се гласува с бюлетини, а не машинно.