САС заседава по делото "Златанов"
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Септември 2014 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САС заседава по делото "Златанов"

/КРОСС/Софийски апелативен съд ще заседава по делото срещу Филип Златанов, подсъдим за престъпление по служба.

Софийският градски съд осъди бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси на 3.5 г. година лишаване от свобода и 5 години без право да заема длъжност.

Заради неправомерни еднолични действия по отношение на преписки срещу президента Плевнелиев, бившата му съветничка Димана Ранкова и бившия главен одитор на Сметната палата Лилия Бунева Прокуратурата поиска условна присъда за Златанов. Съдия Андрей Ангелов го призна за виновен само за Плевнелиев и Ранкова и изненада подсъдимия и журналистите с присъдата "затвор". От мотивите на Ангелов става ясно, че именно тежкото наказание е необходимо и достатъчно да изпълни както превъзпитателната, така и поправителните функции спрямо подсъдимия Златанов, както и да служи като предупреждение да има превантивен ефект върху останалите членове на обществото и в частност върху лицата, ангажирани в системата на държавното управление и контрол.

Възможностите пред Софийския апелативен съд са три - да потвърди присъдата от три години и половина затвор, да оправдае Филип Златанов или да върне делото на Софийския градски съд заради процесуални нарушения.