Шаламанов: България не е застрахована от терористична атака
Секция: ПОЛИТИКА
25 Септември 2014 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шаламанов: България не е застрахована от терористична атака

/КРОСС/ Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов отново отрече България да е част от коалицията за борба срещу джихадистката групировка „Ислямска държава". Не са водени подобни разговори, нито пък страната ни е канена или инициирала такива дискусия, потвърди той в интервю за BTV.

Цел на операцията на коалицията срещу ислямистите на този етап нанасянето на високоточни въздушни удари, а нашата авиация няма капацитет да участва в подобни бойни действия, обясни Шаламанов и добави, че страната ни може да участва в коалицията с хуманитарна помощ.

„Проучваме възможността да подготвим такъв пакет - правителството съвместно с БЧК, но предвид бедствията в страната ни, това не е никак леко. По-лесно се оказа, в сътрудничество със страните от Европейския съюз и НАТО, да предоставим минимално количество боеприпаси и леко въоръжение на правителството на Ирак", уточни министър Шаламанов.

Консултациите в случай на постъпило искане за присъединяване на страната ни към антитерористичната групировка са задължителни, отбеляза той.

По думите му единственият начин за гарантиране сигурността на българските граждани е тясното взаимодействие със съюзниците от НАТО и Европейския съюз.

„Сътрудничеството между страните, споделящи общи ценности, свързани с човешкия живот и със свободата, е най-важният инструмент в борбата срещу тероризма", отбеляза Шаламанов.

Предвид случилото се в Сарафово, България не е застрахована от терористично нападение, каза Шаламанов и добави, че темата е от компетентността на ДАНС и МВР.