ДПС силно е разширила своето присъствие в региони, в които традиционно няма подкрепа
Секция: ПОЛИТИКА
25 Септември 2014 08:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДПС силно е разширила своето присъствие в региони, в които традиционно няма подкрепа

/КРОСС/По време на евроизборите ДПС силно е разширила своето присъствие в региони, в които традиционно партията няма подкрепа. Според изследване на 100 секции в Северозападна България, представено от политолога Димитър Димитров, това се дължи на определени схеми.

Социологът предаде списък с над 100 рискови секции, в които се наблюдават аномалии. Например определена партия да увеличи гласовете си от 61 през 2013 година на 630 през 2014 година. 

Има 50-тина такива места - по-точно секции, с подобни необясними флуктоации. Такива примери подкрепят хипотезата за вкарване на схеми за купуване на гласове - включително хитри схеми, при които се използват търговци на плодове и зеленчуци, обясни Димитров пред Нова телевизия.

Експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов коментира, че и сега МВР няма да стори нищо в това отношение. Дори не е нужно да се дават примери с малки населени места - във Видин например, в началото на десетилетието за ДПС има 200 гласа, сега - 8 хил. гласа, посочи той. МВР има база и много добре знае кой какво купува в определени области. Сега висшето ръководство се мъчи да прави нещо, но надолу по веригата, обикновените полицаи се страхуват и не действат, казва Безлов.

Доказателството на купуване на гласове не е проста работа, но завършените досъдебни производства по темата налагат само пробация. А ако няма висока избирателна активност - над 55%, купуването на гласове категорично решава изборите, смята Безлов.