Светът се обединява срещу тероризма
Секция: СВЯТ
26 Септември 2014 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светът се обединява срещу тероризма

/КРОСС/Британският парламент ще обсъжда днес приетата от правителството на Дейвид Камерън резолюция, с която се одобрява нанасянето на въздушни удари срещу позиции на екстремистката групировка "Ислямска държава".

Великобритания няма да изпраща сухопътни войски, а ще участва само с въздушни удари по обекти на групировката в Ирак, но и на сирийска територия, се посочва в документа.

Президентството на Франция пък обяви готовността на страната да окаже поддръжка на всички държави, които поискат такава в борбата с тероризма. Мерките за сигурност на обществените места и в транспорта във Франция, ще бъдат затегнати, заради джихадистки заплахи.

Франция ще увеличи и подкрепата си за сирийските опозиционни сили, които се сражават с джихадистките групировки.

Съобщенията идват след заседание на Съвета за сигурност под председателството на президента Оланд и след разпространяването в интернет на запис с екзекутирането на френски гражданин, отвлечен в Алжир от фракция, свързана с "Ислямска държава".

Резолюцията за намаляване притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия, приета на вчерашното заседание на Съвета за сигурност на ООН, е израз на категоричната позиция на международната общност по отношение на явлението, свързано с чуждестранните терористични бойци. Това заяви в изказването си пред Съвета за сигурност на ООН президентът Росен Плевнелиев, предаде БНТ.

Това, което България ще направи е, че ние, в рамките на своите възможности, без да изпращаме войници, без да изпращаме самолети или кораби, ние ще бъдем достоен и ефективен член на световната коалиция за борба с тероризма.

Светът се опасява и от увеличаване броя на чужденците, привлечени на страната на екстремистите.

САЩ съобщиха, че броят на американците, които се борят на страната на екстремистки групи в Сирия е много по-малко, отколкото се е предполагало от правителството на Съединените щати.

Шефът на ФБР Джеймс Коми заяви, че в момента в Сирия има около 12 американеца, които са на страната на екстремистите. Това е с една десета по-малко от данните, изнесени наскоро, когато официални лица твърдяха за наличието на стотина американски бойци. Коми поясни, че цифрата 100 се отнася за тези, които са пътували от и до Сирия или са били арестувани. Той не предложи повече подробности.

АП коментира, че първоначалното увеличение в броя на предполагаемите екстремисти, които са родом от Съединените Щати, може да е повлияло на обществото по време на търсенето на по-голяма подкрепа за военните действия.

Джеймс Коми информира още, че ФБР е успяло да идентифицира маскираният терорист с британски акцент, който се появи с видеоклиповете с обезглавяването на двама американски журналисти.

Междувременно, увеличаването на ударите на САЩ и коалиционните партньори породи опасения за ответни действия от "Ислямска Държава".

През вчерашния ден се появиха информации за готвена терористична атака в метрото на Ню Йорк, но кметът на града Бил де Блазио е убеден, че няма опасност на жителите.

Всеки трябва да е наясно с най-важното в момента - ние сме убедени, че нюйоркчаните са в безопасност. Убедени сме, че хората трябва да се занимават с обичайните си занимания. Терористите искат да живеем в страх. Ние отказваме да живеем в страх

Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция, с която осъди отвличанията, вземането на заложници и убийствата, извършвани в Сирия от организацията "Ислямска държава".

В документа, подкрепен от САЩ, Франция, Обединеното кралство и Саудитска Арабия, се посочва още, че действията на групировката могат да бъдат тълкувани и като престъпления срещу човечеството.