Унгария спря реверса на газ за Украйна
Секция: СВЯТ
26 Септември 2014 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Унгария спря реверса на газ за Украйна

/КРОСС/ Операторът на газопреносната система на Унгария (FGSZ Ltd) спря в четвъртък вечерта доставката на природен газ за Украйна за неопределено време, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение на компанията.

„Причина за спирането е нарасналият обем заявки от системните потребители, които значително превишават доставките", се отбелязва в съобщението.

„За да се осигурят доставките и да се съхрани балансът на мрежата, посоката на работа на газопровода бе изменена и настроена за работа (в режим на доставки) към вътрешния пазар", обясняват от компанията. Доставките на газ за Украйна по отделен газопровод са спрени в 18 ч. местно време (19 бълг.) на 25 септември. „Подаването на газ е прекратено за неопределено време", уточняват от FGSZ.

През март 2013 година Украйна и Унгария се договориха за доставки на газ за украинския пазар в обем до 6,1 млрд. куб. м за година (16,6 млн. куб. м газ в денонощие). Договорът бе с уговорка, че работата на системата ще бъде възможна само в прекъснат режим и в зависимост от текущите търговски и технически възможности.