/КРОСС/В Северна Англия една от любимите храни е кървавицата - смес, която се приготвя от някои органи и течности на свинята, увити в нейните черва. Състезание по хвърляне на този деликатес се проведе в селцето Рамсботъм в Ланкашир - традиция, датираща отпреди 100 години.
Състезателите стъпват на импровизирана златна решетка и хвърлят във въздуха парчета кървавица. Целта е да бъдат улучени и свалени колкото се може повече йоркширски пудинги - хлебчета от брашно, мляко и яйца, вдлъбнати по средата. Пудингите са наредени на плинт, закачен за уличен стълб.
Състезанието отбелязва древното съперничество, съществуващо между съседните области Ланкашир и Йоркшир и използващо кулинарния специалитет кървавица, любим и в двете графства. Парчетата кървавица, които се изстрелват по мишените, тежат около три килограма, а питките са на височина 7.62 метра. Всеки участник в състезанието има право на три хвърляния.
На финала победи представителят на Рочдейл, Ланкашир, Джон Барат, който в решителен плейоф се наложи над Мат Кардъл. Барат успя да свали един пудинг, докато съперникът му - нито един.
"Не мога да повярвам, че успях. На 63 години съм и вероятно съм един от най-старите шампиони в тази дисциплина. Вероятно възрастта и опитът оказаха своето влияние", каза победителят.
Корените на надпреварата може да се търсят в прочутата Война на розите през ХV век, когато двете графства Йорк и Ланкастър водят битка за трона на Англия.
Разбира се, с характерното британско чувство за хумор местните са прибавили титлата „световен" към шампионата си, който със сигурност не се играе никъде другаде по света.