Шампионат по хвърляне на кървавица се проведе в Северна Англия
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Септември 2014 10:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шампионат по хвърляне на кървавица се проведе в Северна Англия

/КРОСС/В Северна Англия една от любимите храни е кървавицата - смес, която се приготвя от някои органи и течности на свинята, увити в нейните черва. Състезание по хвърляне на този деликатес се проведе в селцето Рамсботъм в Ланкашир - традиция, датираща отпреди 100 години.

Състезателите стъпват на импровизирана златна решетка и хвърлят във въздуха парчета кървавица. Целта е да бъдат улучени и свалени колкото се може повече йоркширски пудинги - хлебчета от брашно, мляко и яйца, вдлъбнати по средата. Пудингите са наредени на плинт, закачен за уличен стълб.

Състезанието отбелязва древното съперничество, съществуващо между съседните области Ланкашир и Йоркшир и използващо кулинарния специалитет кървавица, любим и в двете графства. Парчетата кървавица, които се изстрелват по мишените, тежат около три килограма, а питките са на височина 7.62 метра. Всеки участник в състезанието има право на три хвърляния.

На финала победи представителят на Рочдейл, Ланкашир, Джон Барат, който в решителен плейоф се наложи над Мат Кардъл. Барат успя да свали един пудинг, докато съперникът му - нито един.

"Не мога да повярвам, че успях. На 63 години съм и вероятно съм един от най-старите шампиони в тази дисциплина. Вероятно възрастта и опитът оказаха своето влияние", каза победителят.
Корените на надпреварата може да се търсят в прочутата Война на розите през ХV век, когато двете графства Йорк и Ланкастър водят битка за трона на Англия.

Разбира се, с характерното британско чувство за хумор местните са прибавили титлата „световен" към шампионата си, който със сигурност не се играе никъде другаде по света.