Дора Янкова: В края на годината възрастта за пенсия започва да расте
Секция: ПОЛИТИКА
26 Септември 2014 12:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дора Янкова: В края на годината възрастта за пенсия започва да расте

/КРОСС/ В края на годината възрастта за пенсиониране отново започва да расте и ако не вземем мерки, сред хората, на които им предстои да излязат в пенсия, ще се създаде огромно напрежение, предупреди водачът на листата на Коалиция „БСП- лява България" в Смолянска област Дора Янкова на предизборна среща в маданските села Средногорци и Леска.
Тя напомни, че временният мораториум на възрастта за пенсиониране, наложен от XLII Народно събрание, изтича след два месеца и че БСП е внесла законодателни промени за въвеждане на по-гъвкави форми за пенсиониране, замразяване на възрастта и ежегодно увеличение на пенсиите с 5% по Швейцарското правило. Нито ГЕРБ, нито ДПС обаче подкрепиха предложението на БСП, което показва отношението им към по-бедните и възрастни хора, посочи тя.
Янкова призова хората да подкрепят БСП, гласувайки с номер 22: „Наш приоритет е справедливата пенсионна реформа. Ще предложим както по-ранно пенсиониране, така и увеличение на пенсиите и замразяване на възрастта. Миньорите също са наша кауза и ще направим така, че да продължат да се пенсионират на 45 години", категорична е Янкова.
Добива на руда е основен поминък в Маданско, напомня пресцентърът на БСП.
Кой е социалният проблем, който отстояват ГЕРБ и ДПС, попита Янкова и посочи, че програмите на двете партии обслужват само богатите българи.
Водачът на червената листа добави, че програмата на социалистите предлага и подкрепа на българските земеделски производители, чиято продукция трябва да намира повече място в търговските обекти.
„Образованието ще бъде също във фокуса, защото само с образование ще излезем от кризата", заяви още Дора Янкова.
Конкретно за Средногорци тя посочи ремонта на улиците в селото след проекта за подмяна на водопроводите, което е подкрепено от правителството на „Орешарски". Очаква се да започне и строежа на яз. „Пловдивци", който ще реши проблема с водоснабдяването и ще разкрие работни места. Пътят Средногорци- Рудозем- Ксанти е заложен като приоритет по новата програма за териториално сътрудничество с Гърция през новия програмен период.
В Леска подкрепиха БСП за пенсионните реформи и декларираха подкрепа за социалистите.