Решение на МС слага край на ранното пенсиониране за военни и полицаи
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2014 13:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Решение на МС слага край на ранното пенсиониране за военни и полицаи

/КРОСС/Служебното правителство с премиер Георги Близнашки прие решение, което би сложило край на ранното пенсиониране на полицаи и военни, ако бъде прието и от бъдещия парламент.

Те е станало факт на последното заседание на правителството, като исканите промени трябва да залегнат в Кодекса за социално осигуряване (КСО), става ясно от публикуваната стенограма.

Сега служителите в Министерството на отбраната, ДАНС и полицията се пенсионират при определен брой години стаж. Кабинетът предлага режимът да се промени и уеднакви със стандартните условия за пенсиониране, тоест при навършена възраст и осигурителен стаж.

Сега военни и полицаи се пенсионират при 27 г. стаж, от които 2/3 трябва да са в системата. Това позволява и по-ранното им пенсиониране.

В тази категория на преференциално пенсиониращите се спадат и балерините.

Решението на служебния кабинет е в унисон с препоръки на Съвета на Европейския съюз от 8 юли 2014 г. Те са за изравняване възрастта за пенсиониране при мъжете и жените от 2015 г., като след 2012 г. достигне 65 г. и за уеднаквяване на условията за пенсиониране на служителите в МВР, МО и ДАНС със стандартните.

Подобно допълнение в КСО беше прието при правителството на ГЕРБ, но при следващото правителство текстовете бяха отменени.

„Предложенията и препоръките на Европейската комисия и на други институции са да се въведе минимална възраст за пенсиониране на всички български граждани, в това число и на работещите в специалните ведомства. Знаете, че такава възраст съществуваше в армията първо и предложението беше тя да се въведе в останалите институции. Предишното правителство и съответно парламентът отмениха тази възраст, за което са отправени сериозни критики от Европейската комисия - и писмено, и в лични срещи, които сме имали. Затова тази мярка е предложена", заявява социалният министър Йордан Христосков пред колегите си на заседанието, цитиран от offnews.bg.

Той се аргументира с факта, че българската пенсионна система е за „пенсии за възраст, е не за прослужени години".

Христосков, който е бивш управител на Националния осигурителен институт, отбелязва още, че младите пенсионирани военни и полицаи продължават да работят във или извън системата, а това води до "прахосничество на средства в осигурителната система":

Същите тези хора започват да получават пенсии и продължават да работят - понякога в същите институции, макар и на друго работно място, но най-често в охранителни фирми и други. Независимо, че са извън системата, плащат се високи пенсии на хора, които продължават да работят. Това е прахосничество на средства в осигурителната система, поради което съвсем основателно към нас са отправени критики да решим и този въпрос, както и въобще въпроса с ранното пенсиониране. Това е причината тази мярка да бъде включена, тоест такава е препоръката и ние сме се съобразили с нея.

На заседанието тези препоръки са срещнали откритата съпротива на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Колегата му Велизар Шаламанов не е взел отношение по въпроса. При гласуването единственият глас против тези промени е на вътрешния министър.

„Аз така или иначе няма да го подкрепя в този вид. Но така или иначе, след като в моето министерство, уважаеми господин министър-председател, за три години и половина са уволнени, съкратени и пенсионирани над 13 000 служители, аз не знам как по-нататък ще очакваме някаква сигурност и всичко останало. Ясно е, че трябва да се работи в тази посока. Ясно е, че все пак е малко по-специфичен вид труд", коментира Бакалов по време на заседанието на правителството на 24 септември.

В отговор социалният министър заявява, че въвеждането на възраст за пенсиониране ще позволи да се запазят подготвените кадри за по-дълго време.

"Съвършено са променени условията на работа и е грехота те да бъдат пенсионирани на 40 и няколко години - на практика на 45 години могат да се пенсионират, след което да работят другаде, след като са инвестирани за тях средства. Същото важи и за армията, същото важи и за Държавна агенция „Национална сигурност", и за останалите институции. Това, което е възможно да се направи и е правено назад във времето, когато е увеличаван стажът, за да се запазят и кадрите, за да не се пенсионират масово, е следното (тук вече е въпрос на законодателна техника): тези, които са придобили право към дадена дата, да им се даде възможността в следващите три години, когато пожелаят да го реализират това право, тоест не веднага да напускат, а след три или след пет години тази мярка вече да влезе в сила", обяснява Христосков.

Вътрешният министър контрира, като заявява, че изискването за постепенно нарастване на възрастта за пенсиониране с четири месеца на година, не изключва и служителите от МВР.

„Вдига се не възрастта, възраст въобще в момента няма за пенсиониране на всички от специалните ведомства, включително и балерините са там", отговаря Христосков, а Бакалов репликира: „Няма, но по Закона за МВР е и по възраст, и по стаж." Христосков отвръща, че „няма стаж, няма възраст" и че не е редно полицаи да се пенсионират на 47 години само защото са натрупали съответния стаж.

Той предлага в спецведомствата да се въведе възраст до 55 години, в зависимост от категорията им.

Решението е прието с един глас против, а за да влязат в сила промените, те трябва да бъдат одобрени от следващия парламент.

Синдикатите в МВР не са наясно с обсъжданите промени, но не приемат идеята. „С нас по тази тема от страна на служебното правителство не е разговаряно и не сме получили никаква информация. Но всяка промяна, ако не бъде съгласувана пряко с нас, ще бъде посрещната твърдо и категорично отрицателно", коментира пред OFFNews Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Според него не било вярно, че служителите се пенсионирали и напускали системата преди да навършат 50 г.

„Да се взима такова решение и да се приема такова предложение на ниво Министерски съвет без консултации със синдикатите според мен е недопустимо", каза още Попов.