Русия се включва в борбата срещу Ислямска държава
Секция: Русия
26 Септември 2014 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия се включва в борбата срещу Ислямска държава

/КРОСС/Русия е готова да подпомогне Ирак в борбата му срещу терористичната заплаха - и "преди всичко" срещу Ислямска държава.

Това е заявил руският външен министър пред премиера на Ирак, Хайдер ал-Абади. Двамата са разговаряли в централата на ООН, предаде телевизия Ен Би Си.

"По време на срещата Лавров потвърди подкрепата на Русия за независимостта, териториалната цялост и суверенитет на Ирак", уточниха от руското МВнР. "Москва е готова да продължи да подпомага Ирак в борбата му с терористичната заплаха, и преди всичко тази от страна на Ислямска държава".

В позицията на руското дипломатическо ведомство не се споменава водената от САЩ международна коалиция, която извършва бомбардировки срещу джихадистите в Сирия и Ирак и оказва помощ на бежанци, прогонени от конфликта там. Посочва се само, че Русия ще брани интересите на Ирак, коментира Ен Би Си.
До момента Кремъл декларираше позиция на ненамеса и заявяваше категорично, че няма да се включва в коалицията. Русия, също така, изглеждаше по-загрижена за своя съюник Сирия, части от която също са под контрола на ИД.