Москва: неонацистите трябва да понесат отговорност за трагедията в Одеса
Секция: Русия
26 Септември 2014 14:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва: неонацистите трябва да понесат отговорност за трагедията в Одеса

/КРОСС/ Константин Долгов упълномощен от руското външно министерство по въпросите за правата на човека заяви, че за трагедията в Одеса на 2 май са отговорни неонацистите, предаде ИТАР-ТАСС.

„Медиите съобщават, че МВР на Украйна е завършило разследването на събитията в Одеса. Ще видим дали украинските политически сили ще имат волята да осъдят национал-радикалите. Ако Киев не привлече към отговорност неонацистите, това трябва да направи международната общност", поясни Долгов.

В четвъртък съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Зорян Шкиряк съобщи, че украинското МВР е приключило с досъдебното разследване по наказателното дело, образувано на базата на фактите за гибелта на десетки хора в Дома на профсъюзите в Одеса. По думите му, наказателни дела са образувани спрямо 24 души, сред които са организаторите и активните участници на масовите безредици.

Напомняме, че на 2 май радикали от неонацисткото движение „Десен сектор" и техни привърженици са подпалили сградата на профсъюзите в Одеса, в която активисти на „Антимайдана" се укрили от агресивната тълпа и побоищата. Десетки хора са изгорели живи, други са били отровени с газ, а трети зверски убити. Според официалните данни загиналите на 2 май в Дома на профсъюзите са 46 души, а над 100 са пострадалите. Но по неофициални данни, загиналите са над 100 души.