Шестима кандидати за наш съдия в Съда в Страсбург
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2014 18:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шестима кандидати за наш съдия в Съда в Страсбург

/КРОСС/ Шестима са на този етап кандидатите за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това са съдиите Николай Енчев (СГС) и Илияна Балтова (ОС-Бургас), адвокатите Георги Керелов и и Георги Леков, доц.д-р Катерина Йочева от Нов български университет и Ангел Анастасов.
Адвокат Керелов и доц. Катерина Йочева участваха преди четири години в конкурса за избор на наш съдия в Общия съд на ЕС в Люксембург. Тогава председател на изборната комисия бе съдия Павлина Панова. Керелов отпадна, защото не се яви на изпита по френски език, а Катерина Йочева пък не успя да получи поне 5.50 на изпита по френски, каквито бяха изискванията, за да бъде допусната до втория тур - събеседване. И двамата обжалваха конкурса пред Върховния административен съд, но неуспешно. Един от аргументите им бе срещу изключителното изискване за владеене на френски език, въведено с правилата за избор.
Николай Енчев е съдия от Софийския градски съд. От 1 януари 2013 г. той е командирован от Висшия съдебен съвет за срок от две години в Брюксел, където е национален експерт в Генералната дирекция "Правосъдие" на Европейската комисия. През 2007 г. той бе един от 15-те кандидати за наш съдия в Съда в Страсбург. Тогава конкурсната комисия излъчи Здравка Калайджиева, Павлина Панова и Румен Ненков в челната тройка, която бе изпратена на Съвета на Европа.
Съдия Илияна Балтова е от Гражданската колегия на ОС-Бургас. През 2012 г., при избора на членове на Висшия съдебен съвет от съдийската квота, тя бе предложена и одобрена от колегите си за член на комисията по избора. Миналата година ВСС отказа да я командирова като национален експерт в Евроджъст, защото като такъв е трябвало да бъде адресат по въпроси за функционирането и практиката на ЕСПЧ, но профилът изисквал това да бъде наказателен съдия, а не граждански, какъвто е тя.
Срокът за подаване на заявление за участие в конкурса за български съдия в Съда в Страсбург изтича в 17 часа на 29 септември. Заявленията се подават в деловодството на Министерството на правосъдието.
Изпитите са насрочени за 7 и 8 октомври, като през първия ден ще се проведе езиков изпит, а през втория - събеседване, пише "Правен свят".
До обявяването на конкурса се стигна, след като сегашният ни съдия в ЕСПЧ Здравка Калайджиева заяви, че напуска длъжността от 1 март 2015 г.