Връщат мемориалните плочи пред НДК
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2014 18:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Връщат мемориалните плочи пред НДК

/КРОСС/ Паметникът пред Националния дворец на културата (НДК) в София ще бъде преместен и на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк, съобщава "Дневник". 

Припомняме, че по-рано стана ясно, че журито на конкурса за новия облик на паметника пред НДК е приключило работа без да избере победител от деветте проекта, тъй като нито едно от предложенията не е събрало необходимия минимум от 50 точки.

Пред "Дневник" председателят на групата общински съветници на ГЕРБ в общинския съвет Малина Едрева потвърди, че съветниците от партията ще подкрепят това решение. От ГЕРБ имат пълно мнозинство със 33 общинари в 61-местния съвет.

Днес се е провела среща между общинския съветник от ГЕРБ Николай Стойнев и представители на Съюза на ветераните от войните, Съюза на запасните офицери, Съюза на военноинвалидите и Съюза на парашутистите, които са настояли за възстановяване на мемориалните плочи. Те са обещали да се срещнат с автора на "1300 години България" Валентин Старчев, с когото да обсъдят къде би могъл да бъде преместен сегашният паметник. Подкрепа за възстановяването на плочите на първи и шести пехотен полк даде и военният министър Велизар Шаламанов. Граждани, които бяха създали "Фейсбук" група със същото искане, този месец внесоха и подписка в Столичната община.

Плочите са премахнати през 1977 г., когато започва строежът на НДК, който до тогава е бил казармен регион. Плочите са поставени в почит на над 3000 техни войници загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Представлявали са три стени, разположени във формата на буквата П, а на специални табели са били изписани имената на загиналите за отечеството. Открити са през 1934 г. от цар Борис III.