Петър Кънев: Бизнесът и образованието трябва да вървят заедно
Секция: ПОЛИТИКА
28 Септември 2014 17:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Кънев: Бизнесът и образованието трябва да вървят заедно

/КРОСС/ Бизнесът и образованието трябва да вървят заедно. Това каза на среща с работещи в сферата на образованието и бизнеса в Област Бургас водачът на листата на Коалиция „БСП лява България" Петър Кънев. Общо бе становището, че за да има приемственост, трябва да се създаде много добра интеграция между средното и висшето образование. Нужна е ясна държавна политика и приемане на дългосрочна програма за развитие на образованието. 

В дискусията под надслов „Образованието и науката за бизнеса и бизнесът за образованието и науката" участваха доц. д-р Маруся Любчева, доц. Благой Мечков, проф. Ваня Добрева, доц. Кирчо Атанасов, доц. Атанаска Тенева, Уляна Пачева, университетски преподавател и учени, директори и учители от средното образование, представители на бизнеса, медии.

Участниците в срещата се обединиха около тезата, че образованието трябва да бъде национална кауза, без партийни и политически пристрастия. Необходима е подкрепа за университетите в страната, като се приеме регионална политика за тях, защото специалистите там най-добре знаят какви са потребностите в районите.

Направено беше предложение за данъчни преференции за бизнеса, който инвестира в образованието, за намаляване на административните тежести както в образователната сфера, така и за бизнеса.

Държавата трябва да има ясна визия за своите приоритети, за да може ефективно да използва иновативността и интелигентността на младите хора с висока квалификация. Петър Кънев подчерта, че ясни правила са нужни и за бизнеса, за да може да се планира по-дългосрочно и да се прогнозира нуждата от кадри и специалисти.