Забавачки ще предлагат специална храна за деца с хронични болести
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Септември 2014 18:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Забавачки ще предлагат специална храна за деца с хронични болести

Варна /КРОСС/ Деца с хронични заболявания да могат да посещават всяко детско заведение, като за тях да е осигурено специално меню, гарантиращо безпроблемното им адаптиране сред останалите малчугани. С тази цел в община Варна инициира днес дискусия на тема „Специфика при хранене на деца от 0 до 7 г. с хронични заболявания, посещаващи детски заведения в община Варна. Интегриране на деца с хронични заболявания в детските заведения".
„На национално ниво 66.9% от малчуганите страдат от хронични заболявания, а в началния курс - 35%. В същото време е изключително трудно такива деца да посещават детските заведения, защото за тях се отпускат повече средства, само ако са записани в специализирано заведение", посочи Нели Вълева, началник-отдел „Лечебни заведения и ДУЗ" в общината. Тя съобщи, че в морската столица интеграцията на такива деца се прилага успешно благодарение на доброто сътрудничество на институциите и в момента стотици малчугани посещават забавачка наравно с останалите. За да се приложи този опит в цялата страна, е нужно полагащата се субсидия от около 3 000 лв. годишно да се отпуска за всяко дете с хронично заболяване, независимо в какво детско заведение постъпва.
В дискусията участваха медици, представители на пациентски организации, управители на детски кухни и др.
Предстои изработване на специални менюта със съдействието на проф. д-р Виолета Йотова и доц. д-р Миглена Георгиева от МБАЛ „Св. Марина" - Варна и педиатърът доц. д-р Ружа Панчева.
Предложението за промяна в начина на отпускане на субсидията и въвеждане на специалните менюта ще бъде изпратено за разглеждане в Народното събрание.