Посланикът на Турция посети БТПП
Секция: ИКОНОМИКА
03 Октомври 2014 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланикът на Турция посети БТПП

/КРОСС/ Извънреден и пълномощен посланик на Република Турция в София Сюлейман Гьокче, придружаван от съветника в посолството Бирей Ялмаз посети БТПП и се срещна с председателя на Палатата Цветан Симеонов.
В хода на разговора бяха очертани стратегическите проекти в областта на инфраструктурата, изграждани в момента в Турция като пети мост в Истанбул с ниво за бърз влак, мост под Босфора, строеж на най-големият мост в морето (в залива на гр. Измир, който ще намали значително дистанцията между Истанбул - Бурса - Измир) и др. Очакванията са тези проекти да бъдат приключени в следващите две години. През 2017 г. се очаква да бъде завършена първата фаза от изграждането на летище на запад от гр. Истанбул. Беше отчетено значението им за развитието на региона, в т.ч. и за България.
Цветан Симеонов отбеляза нуждата от допълнителна информация за възможностите за включване на българския бизнес в тези проекти.
По време на срещата бе обсъдено развитието на взаимната търговия. Констатирано бе, че е налице застой в ръста на обема на двустранната търговия и застой в инвестициите, което налага предприемане на бързи мерки и от двете страни.