Нарушеното обоняние е признак за близка смърт
Секция: Наука
03 Октомври 2014 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нарушеното обоняние е признак за близка смърт

/КРОСС/ Нарушеното обоняние е предвестник на предстояща смърт. Това твърдят учени от Университета в Чикаго.
Екип от специалисти биопсихолози, социолози, статистици и общопрактикуващи лекари са изследвали обонянието на повече от 3 000 човека на възраст от 57 до 85 години. На участниците са били предложени пет аромата - на черен пипер, риба, портокал, роза и кожа, а обонянието им е оценявано с помощта на специално разработен тест.
В хода на експеримента участниците са били разделени на три групи. В първата попаднали 78% от всички участници, които притежавали нормално обоняние, като 45.4% от тях успели правилно да определят и петте аромата, а 29% - само четири от тях. Във втората група попаднали участници със снижено обоняние - те са били в състояние да идентифицират правилно две-три миризми. В третата група (3,5%) са влезли хора, които практически не разпознават миризмите.
Очаквано, тестът е показал, че обонянието намалява с възрастта - да разпознаят правилно ароматите са успели 64% от 57-годишните и само 25% от 85-годишните.
След пет години учените са изчислили процента на смъртност във всяка една от трите групи. За това време се оказало, че 430 (12.5%) от 3005-те участници са починали. Тези, които най-трудно са различили петте миризми, след пет години са останали с 39% по-малко. В същото време смъртността в групата, дала средни резултати, е 19%, а в първата група смъртността е била едва 10%.
Експертите все още не могат да си обяснят резултатите, но са категорични, че по състоянието на обонянието може да се предскаже смъртта в рамките на пет години.