„БСП лява България“ обжалва пред ВАС решение на ЦИК
Секция: ПОЛИТИКА
03 Октомври 2014 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„БСП лява България“ обжалва пред ВАС решение на ЦИК

/КРОСС/ „БСП - лява България" в Смолян е депозирала във Върховния административен съд жалба срещу Решение №1206-НС от 02.10.2014 г. на ЦИК. „БСП - лява България" не е доволна от постановеното решение и моли върховните съдии да го отменят, както и да се поизнесат по съществото на жалбата.
ЦИК не се е произнесла по съществото на жалбата, а тя е отхвърлена поради липса на необходимото мнозинство от 2/3 от членовете на комисията. Проектът за решение на ЦИК е бил в подкрепа на жалбата на БСП.
Коалиция „БСП - лява България" беше обжалвала пред ЦИК решението на РИК в Смолян да не предприема мерки срещу кандидат-депутат от ГЕРБ, който участва активно в предизборната кампания и едновременно изпълнява задълженията си като заместник-кмет на Смолян, като има пълен достъп до служебните ресурси.
С жалба вх. № 131 от 27.09.2014 г. „БСП - лява България" сезира РИК Смолян за извършени нарушения на Изборния кодекс от страна на кандидат-депутата от листата на ПП „ГЕРБ" Марин Ташев Захариев, изразяващи се в участие в официално представяне на смолянските деца, участващи в „Спешъл Олимпикс", организирано от Ресурсния център, в качеството му на заместник кмет на Община Смолян. В тази жалба е посочено, че като кандидат за народен представител, неговият свободен достъп до община Смолян и изпълняването на задълженията като заместник кмет e в нарушение на Изборния кодекс и може да попречи на нормалния изборен процес .
РИК остави без уважение жалбата, позовавайки се на чл. 161 ал. 1 от ИК, според която задължителният отпуск по време на кампанията се отнася само за държавните служители, а заместник-кметът не е такъв и е назначен на трудов договор. БСП обжалва това решение пред ЦИК, като се позова на факта, че нормата на чл. 161, ал. 1 от ИК е възпроизведен текстът на чл. 65, ал.2 от Конституцията, а по този член е налице тълкувателно решение на Конституционния съд от 6 ноември 1997 г. Тогава КС е приел, че чл. 65, ал. 2 от Конституцията визира всички лица, които осъществяват функциите на държавата. Когато кандидатът за народен представител заема такава държавна служба, той трябва да прекъсне изпълнението й и трябва да не изпълнява дейността си в тази служба, без да се прекратява трудовият му договор.
Смисълът на решението на Конституционния съд и смисълът на обжалването пред ЦИК и пред ВАС е да се осигури равенство на кандидатите за народни представители в избирателната кампания.
Спроред проекта за решение на ЦИК Марин Ташев Захариев като зам.-кмет на община Смолян заема държавна служба, но не е изпълнил задължението си да ползва платен или неплатен отпуск за времето от регистрацията му като кандидат за народен представител от ПП „ГЕРБ" до обявяване на резултатите от изборите.