Двойно повече сигнали за купуване и контролиране на вота
Секция: Анализи
06 Октомври 2014 08:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двойно повече сигнали за купуване и контролиране на вота

/КРОСС/Удвоил се е обемът на сигналите за купуване и контролиране на вота, каза координаторът на "Прозрачност без граници" Линка Тонева-Методиева, цитирана от БНТ. 

В изборния ден са постъпвали сигнали както от граждани, така и от координатори на асоциацията още от сутринта. Най-фрапиращ сигнал е дошъл от Лом, където става ясно, че има престъпна схема за разплащане на гласове в питейни заведения.

Асоциацията е подала жалби до съответните органи и сега чакаме реакции на институциите, каза Методиева.

В област Мизия пък наш екип успя да разговаря с роми и те си признаха, че гласуват срещу заплащане без значение за коя партия. В Мизия пък избирателната активност е най-ниска за областта едва 40%. Основно в региона се е гласувало за ДПС по първоначални резултати.

Общо 71 досъдебни производства против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна във връзка с изборите за 43-то Народно събрание, постъпили до 23:00 часа на 5 октомври, съобщиха от прокуратурата.

Осем са бързите производства и едно незабавно производство. Прекратените производства са 3. Три са осъдените на пробация лица.

Четирима души са привлечени като обвиняеми (един в района на Апелативна прокуратура - Бургас и трима - от района на Апелативна прокуратура - В. Търново). По Апелативни райони досъдебните производства са: АП - София - 28, АП - Пловдив - 11, АП - Варна - 5, АП - Бургас - 11, АП - В. Търново - 16. Пет са сигналите, изпратени до други компетентни органи (3 до ЦИК, един до РИК и 1 до Сметната палата).

Образуваните преписки са 674, а постановените откази - 486. Срокът за извършване на проверка по преписките е удължен от 2 до 7 дни.

На необичайно ниски цени се продаваха всевъзможни хранителни стоки в изборния ден в пловдивския квартал „Столипиново", пише „Преса". Пръчки шпеков салам се търгуваха направо на улицата по 1 лв., чушките вървяха по 50 ст. килограм при средна цена в града 1,50 лв., а картофите струваха едва 35 ст. Според запознати с изборната търговия в гетата извънредните промоции са форма на завоалирано купуване на гласове. Районната избирателна комисия (РИК) в Пловдив е отстранила председател на секционна комисия в същия квартал, тъй като се оказало, че е неграмотен. Той е подменен и работата на тази комисия продължава нормално, каза председателят на РИК Деница Чингарова.

Сигнал за група роми от Симеоновград, които не успели да гласуват в Стамболово, е препратила районната комисия към прокуратурата. Потърпевшите обяснили, че някой ги вкарал в списък с обяснението, че трябва да гласуват в друга община. Като отишли на място, за да упражнят правото си на вот, не били допуснати да гласуват, тъй като имената им не фигурирали в избирателните списъци. В карловското село Розино роми бяха обсадили входа на 72-ра секция. Целта им била да не допускат в нея да влязат онези, които възнамерявали да гласуват за партия, която те не одобряват.

И в бургаското село Рудник имаше сигнали за купен вот. Мъж, който призна че е абсолютно неграмотен, обясни, че е гласувал, но не знаел за кого. В местното ОУ „Петър Берон" мургави мъже, окупирали оградата и близкото кафене, следяха стриктно кой влиза и излиза от училището. След като пусна бюлетината си, млада ромка се опита да покаже завидна политическа компетентност, обяснявайки: „Избрах правила и движения."

Дни преди изборите в ромската махала "Стадиона" в Лом време за губене няма. Наддаването за гласове отдавна е започнало, а семейство Славови все още чакат най-добрата оферта. Екип на Нова телевизия също се включи в наддаването със скрита камера и предложи по 100 лева за глас. Резултатът не закъснява. На първо време ромите обещават около 60 гласа.

Зад гърба на другите Георги кани екипа в дома си. Освен в Лом, хората, които ще осигури, ще гласуват и на още едно място, пише Труд онлайн. Тоест - 100 лева за един човек и два гласа. Изискването обаче е да се работи само с него и брат му, а не и с другите роднини.

От Централната избирателна комисия уверяват, че гласуването на две места в България е почти невъзможно, но двамата братя са категорични, че това е напълно възможно и обясняват схемата.

Те обещават да организират транспорт до Козлодуй и минимум 30 избиратели с попълнени заявления за настоящ адрес. През това време зад гърба им екипът на Нова се среща с другата част на семейството - племенникът им и негов приятел. Уредени са още 61 гласа в сметката на семейство Славови.

Той дори оставя седем имена на гласуващи и още четири на застъпници, които ще контролират вота в секциите.