Миков: Избирателите ни отредиха място на опозиция
Секция: Интервюта
06 Октомври 2014 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Миков: Избирателите ни отредиха място на опозиция

/КРОСС/43-тото НС ще бъде силно фрагментирано. Това каза лидерът на БСП Михаил Миков по време на пресконференцията на партията в НДК.

Днес много често се задава въпросът дали БСП ще участва в коалиция. Доскоро се задаваше въпросът защо БСП участва във властта.

Избирателите ни отредиха място на опозиция в този парламент. Това поверява ние да бъдем една конструктивна и лоялна опозиция, която ще подкрепя всички национално отговорни и необходими на по-голямата част от българските граждани решения в законодателството, каза Миков.

Трябва да видим как ще започнат разговорите по евентуално възможно съставяне на правителство. Отговорността за тези разговори на първо място е на победителя ГЕРБ и ползвам случая да ги поздравя с победата. Ще участваме в разговори по националните приоритети, но в никакъв случай не може да става въпрос за скрити разговори по отношение на подялба на властта. Прави впечатление на тези избори, че българските граждани отново не дадоха активна подкрепа за политическите платформи, които им бяха представени или за политическите партии и политиците, които кандидатстваха за тяхната любов. Това крие много тежки рискове пред възможностите за излизане от кризата на недоверие в партиите, в политиката, в институциите, в механизмите на представителната демокрация. За нас и с оглед на получения резултат най-важна и първостепенна задача остава да бъдем автентичните представители на лява България, добави председателят на БСП.

За изборния резултат Миков каза: БСП е партия, която в годините е губила не само от ГЕРБ, а и от други политически партии. Била е в тежка ситуация, но е намирала начин и сили да излезе от тези ситуации и отново да печели доверието на гражданите. Има редица причини, които тепърва ще анализираме. Част от тях са обективни, но има една голяма част, които са вътрешнопартийни, персонални.

Подкрепа с коалиционно споразумение е коалиция. А това, че ние ще подкрепяме национални приоритети, го заявих. Не можем да говорим за нова политическа криза. Кризата е същата. Кризата върви в България от времето, в което институциите бяха тотално бламирани, когато неуважението към институциите, към политическия опонент, към политиката като такава, към представителната демокрация се превърна в атрактивен начин на политическо поведение. Сега всички събираме плодовете от посятото. Ние няма да имаме такъв тип поведение, защото смятаме, че представителната и парламентарната демокрация няма алтернатива.

В БСП все още не е обсъждан въпроса за промени в партията след резултата, каза Миков и добави: Всички - членовете на Изпълнителното бюро, на Националния съвет, областните и общинските съвети, са със съзнание за необходими промени.

За отношенията на партията с АБВ, лидерът на БСП посочи 2 възможни варианта: Ако АБВ бъде парламентарно представена партия - тогава това ще се определя включително и от нейното място в парламента. Ако не бъде парламентарно представена - тогава ще обсъдим допълнително възможни отношения.

На въпрос дали БСП може да стане трета политическа сила, вместо втора, при преброяване на гласовете от чужбина, Миков отговори: Ние приемаме резултата такъв какъвто е и дали ще бъде втори или трети ще зависи от гласовете и от окончателното преброяване. Това няма по съществен начин да промени доверието, което получихме от българските избиратели. Коректно, почтено те гласуваха така за нас. Що се отнася до процентите - смятам, че това не е тенденция, но това е оценка, включително оценка за участието ни в предишния мандат, за отношенията ни с нашия партньор в предишния мандат, за онези публични сигнали, които ние сме дали към българското общество и с които във висока степен сме изгубили доверие от предишните предсрочни парламентарни избори през 2013-а година.

Много ще се радваме да подкрепяме политики, в които присъстват основни въпроси от нашата предизборна платформа. Смятаме, че част от тях са и общоприемливи, но и национално необходими, освен че ги предлагаме ние като Левица и зад тях застанаха около половин милион български граждани.


Нови избори няма да се отразят добре на държавата, каза Михаил Миков и подчерта: Проблемът не е в изборите. Проблемът е в отношението към представителната демокрация и упражняването на властта. Ние изпитваме цената на упражняването на властта с този резултат.

Трудно се постига стабилност, когато не се отстъпва, категоричен бе още лидерът на БСП: Това се отнася и за големите, и за малките. Днешната парламентарна конфигурация го доказва по категоричен начин.

Миков посочи, че за БСП са гласували около 480 хиляди души.

Председателят на БСП заяви, че партията няма покана да подкрепи кабинет на ГЕРБ: Първо - нямаме такава покана. Второ - мисля, че в началото доста ясно заявих позицията - разбирането за Народното събрание и мнозинствата в него като всенародна отговорност като всенародна политика приключи преди около 25 години. Сега има политическа отговорност и ясни политики и трябва все повече да се връщаме на тази плоскост, защото част от проблемите на недоверието в политиката днес е, че политическите позиции все по-често се изместват.

По отношение на АБВ, Миков каза: Заявяването на алтернатива не е достатъчна. Политиката, законодателната дейност, отстояването на интересите на гражданите, то е доказателството кой на кого е алтернатива. Ние смятаме, че БСП - Лява България е автентичният представител на левите хора в България и ще комуникираме и не само с АБВ, и други партии, които определят себе си като леви, но изпитанието за всяка от тях е ежедневното доказване и защитаване на интересите.

Лидерът на БСП коментира още: Променихме името на коалицията, защото имаше и настроения в партията, и разбиране, че БСП носи основната тежест и отговорност. Не смятам това за грешка. Смятам, че тепърва има потенциал за уплътняване на „БСП-Лява България" като автентичната широка коалиция, в която участват социалдемократи, социалисти, комунисти, еколози. /.../ Тепърва трябва да уплътним нашите взаимоотношения. Трябва да си повярваме и да се ангажираме повече в отстояването на лява политика, за да ни повярват и хората. А и сега при този изборен резултат има ли мераклии да влизат в коалицията? Лявото представителство в България е изключително голямо предизвикателство. Ние ще отстояваме тази политика, така че „БСП - Лява България" да печели доверието на хората и да ги представлява.

Не съжалявам за нищо. Опитът, включително и тежкият, горчивият опит е много по-ценен, ако от него могат да се вземат поуки за бъдещето.

Няма как да избягам от своята отговорност на председател на Националния съвет. Аз нося цялата отговорност.

Миков припомни, че са участвали отговорно в изключително тежко управление: Управлението беше тежко. Продължаваме напред. Отговорността са резултатите тази вечер. Той подчерта, че партията му ще подкрепя национално отговорни решения, независимо откъде идват, включително от ГЕРБ.

Миков коментира резултата на БСП: За нашия резултат носим отговорност ние. Анализът за другите фактори ще си го направим. Интересното е, че ни се повтаря след съвместно управление, но това са изводи, които смятам, че сме си направили и ще имаме време да направим по-подробно. При тази сериозна фрагментация на представителството зависи как ще се учреди НС, зависи кой каква политическа позиция ще избере в него, зависи до колко правителството ще уважава НС, ще спазва Конституцията и правилата на парламентарната демокрация, за да можем да реставрираме доверието в институцията Народно събрание. Ние, независимо от броя мандати, ще бъдем много сериозен съюзник в това отношение. Ако ще се разглежда политическата конфигурация като подкрепа за действия, които все взимат някъде извън публичната сцена, парламентът няма да има дълъг живот.

БСП не се разпада, категоричен е Михаил Миков.

Засили се националистическият вот. Има вече поне 3 формации, които участваха в изборите и постигнаха такъв резултат. Това е много сериозен индикатор и белег върху европейското лице на България, върху което всички трябва да се замислят. Когато популизма и националпопулизма - посееш тук 1 кв. метър, в условия на социално-икономическа криза, има качеството на много бързо възпроизводство и зараза. Всеки, който участва в стимулирането, в посяването на това, днес гледайки фрагментацията на парламента и политическото представителство на тези партии, които определят себе си като националистически, трябва да си даде сметка. Стимулирането на този процес е част от онова голямо етническо, напоследък забелязвам и езиково от предизборната кампания на ДПС разделение. Никой не бива да си затваря очите пред това.