Цветан Цветанов: Ще направим опит за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ
Секция: ПОЛИТИКА
06 Октомври 2014 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветан Цветанов: Ще направим опит за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ

/КРОСС/Ще направим опит за съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ, заяви Цветан Цветанов пред БНТ. Мандатът, който ще направим, ще е с министър-председател Бойко Борисов, подчерта Цветанов.

ГЕРБ ще търси решения на кризата в България, посоочи Цветанов. Според него евентуални избори преди Коледа ще дадат подобни резултати и отнов коалиционно правителство.

ГЕРБ като първа политическа сила ще търси подкрепа от всички парламентарно представени формации, заяви Цветанов и увери, че ГЕРБ ще се стреми да постигне силен управленски мандат и няма да прави компромис с еврочленството и реформите в сектор сигурност. Цветанов не изключи и пълен мандат, но "всичко зависи от отговорността, която политиците са готови да поемат".

"Не правим компромис с управленския си мандат, но сме отворени за конструктивен диалог с всички парламентарно представени партии", каза Цветанов. Според него не е важно колко дълго ще продължат преговорите, а да се провеждат прозрачно за обществото и "да се види, че политиците могат да седнат на една маса и да говорят за националните проблеми".

От думите му се разбра, че ГЕРБ изчаква окончателните резултати от вота, но е склонна да сондира и преди това възможностите за подкрепа.

Мандатът за съставяне на правителство ще е с премиер лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, заяви Цветанов по повод поставяното от Реформаторския блок условие лидерът на ГЕРБ да се оттегли. По подобен начин коментира условието и самият той да не бъде министър като подчерта успеха на ГЕРБ в Благоевград и Велико Търново, където той водеше листите, повтори и това, че работата му като вицепремиер и министър на вътрешните работи е срещала подкрепа от европейските партньори.

От управленските намерения на ГЕРБ конкретно се спря именно на сигурността, където обеща "ще върнем балансиращата роля на президента, конкурсното начало и ще има друг подход към политиките".

Помолен да коментира конкретно отношенията с партиите, които влизат в парламента, Цветанов отговори, че с ДПС коалиция е невъзможна, а с БСП - "почти невъзможна", с уговорката, че това не пречи да се водят разговори с всички. Отбеляза обаче, че за пръв път снощи след девет поражения от ГЕРБ социалистите са ги поздравили за победата, което тълкува като "отваряне за диалог".

Цветанов констатира, че Реформаторският блок в изборната нощ също е смекчил позицията. "За Реформаторския блок това е реален възможен шанс да участват в управление и да покрият очакванията на своите избиратели, нормално и логично е да има съвместни действия за силно дясноцентристко управление", каза Цветанов и пак упрекна реформаторите, че "се държат сякаш те са победители, а ние победените".

Той посочи НФСБ като формация, която на изборите през 2013 г. е дала предложение за силна коалиция и показала европейско говорене. За коментар на евентуално сътрудничество с "България без цензура" и "Атака" предпочете да се изчакат окончателните резултати от изборите.