ГЕРБ спечели изборите, но не и властта
Секция: Анализи
06 Октомври 2014 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ спечели изборите, но не и властта

/КРОСС/Народът би дузпата на големите партии и ги наказа с гласуване за малките при много ниска активност. Съставянето на правителство ще е мисия почти невъзможна, пише Галя Горанова в "Сега"

Силно фрагментиран парламент с присъствие на 7-8 партии и тежки проблеми при формирането на нов кабинет. Такава картина се очертава според прогнозните резултати на социолозите от вчерашните предсрочни парламентарни избори. В търсене на алтернатива народът наказа големите партии, като гласува за по-малките.

ГЕРБ запазва лидерските си позиции с около 33%, но е далеч от въжделеното мнозинство от 121 депутати. В зависимост от броя партии, които ще влязат в следващия парламент, партията на Бойко Борисов ще има между 85 и 100 мандата. БСП се срина главоломно, като допусна най-тежката изборна загуба за целия преход. Социалистите ще имат под 50 депутати със скромните си около 15%. В същото време ДПС стопи разликата със столетницата до 1% с потенциал да я достигне и дори задмине при преброяване на гласовете от чужбина. Вотът за ДПС се характеризираше с ниска активност в смесените райони и висока мобилизация зад граница. Наблюдатели предположиха, че става дума за изкуствено задържане на вота в традиционните бастиони на движението, за да не се нагнетява етническо напрежение. Със своите около 14% партията на Местан може да се надява на 34-45 места в бъдещото Народно събрание, но с вота от чужбина е възможно те да са повече. 

Реформаторският блок се изкачи до 4-то място с 8.7%, следван от Патриотичния фронт с над 6%. Считаната за фаворит сред малките партии "България без цензура" остана едва шеста с около 5.5%. Според повечето социологически агенции "Атака" и АБВ са почти сигурни участници в следващия парламент, но резултатите им - малко над 4%, крият рискове и те ще треперят до последно. 

Вотът, на който над 6.8 млн. българи с право на глас избираха между 18 партии, 7 коалиции и 3-ма независими кандидат-депутати, премина при крайно ниска активност - 49% към 19 ч. На предишния вот през 2013 г. тя бе 51%, или 3.6 млн. души. 

Броят на партиите в парламента е определящ за възможните бъдещи коалиции за съставяне на правителство. Колкото повече са партиите, толкова по-сложни ще са преговорите. Ако в следващото НС влязат шест партии, аритметиката ще обслужи съюза между ГЕРБ и РБ. Ако са 8 - това ще е рекорд в най-новата история на българския парламент и в този случай дясноцентристката коалиция ще трябва да увеличи формациите в състава си поне с Патриотичния фронт (ПФ). Ангел Джамбазки от ПФ обаче обяви, че коалицията му няма да влезе в съглашение с реформаторите и ГЕРБ. Друг възможен вариант е широка коалиция между ГЕРБ и БСП или между ГЕРБ и ДПС. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче не бе настроен за миролюбиви преговори - той изключи коалиции с БСП или ДПС и остро разкритикува Реформаторския блок.

"Не виждам как ще се състави правителство при тази конфигурация. За съжаление реформаторите се представиха зле. С техните 8%, дори и да ги добавим, не става мнозинство", коментира в края на изборния ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отказа да назове партиите, с които би преговарял за кабинет, но посочи, че с ДПС няма да управлява заедно. Борисов призова "колегите си лидери на партии" да преспят с резултатите, да се смирят, ден-два да не правят гръмки изявления и ако им е мила държавата, да загърбят личното, да се чуят по телефона и тогава да коментират. Но даде да се разбере, че кандидатът на ГЕРБ за премиер ще се казва Бойко Борисов. "Не виждам мандат за Бойко Борисов да е министър-председател", контрира лидерът на ДСБ Радан Кънев.

БСП заяви, че остава в опозиция. "Това е тежка загуба за партията", коментира Корнелия Нинова в отговор на въпроса дали партията би участвала в управленска коалиция. "Очевидно сме сбъркали в много неща, особено в управлението, и нашите избиратели ни наказват. Това винаги се случва след управление с ДПС," коментира по БНТ Атанас Мерджанов от "БСП лява България.

ББЦ, която през цялата кампания се кълнеше, че няма да участва в правителство с ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, обаче е отворена за преговори. "На всяка цена трябва да има правителство", коментира снощи лидерът на ББЦ Николай Бареков. 

"Това е уравнение с 8 неизвестни, което България трябва да изчисли", коментира социологът Андрей Райчев пред Би Ти Ви. Според изборния експерт Михаил Константинов увеличението на тока непосредствено преди вота е преляло 30 мандата от първите към последните партии. Според Борисов обаче основна причина за ниската активност е взривът в Горни Лом, при който загинаха 15 души точно преди изборите, и който, по думите му, "не е случаен".

Вотът ще се запомни и с високия процент на хората, гласували с преференции - около 50%. Най-активни бяха избирателите на РБ - над 60%.

----ИЗБИРАТЕЛИТЕ----- 

Най-активни в изборния ден бяха хората над 65 години - традиционен електорат на левицата, който обаче изглежда е предпочел други партии, ако се съди по катастрофалния резултат на БСП. Най-пасивни са били младежите между 18 и 25 години. Под 10% от тази възрастова група е участвала във вота. София се затвърди като синя крепост. В оспорвания 25 МИР, където се състоя лидерска битка, РБ, воглаве с Меглена Кунева, измести БСП от второто място с 16%. За червената листа, предвождана от соцлидера Михаил Миков, са гласували 15%.