Франкфуртският панаир гони рекорди за събития
Секция: КУЛТУРА
06 Октомври 2014 11:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франкфуртският панаир гони рекорди за събития

/КРОСС/Франкфуртският панаир на книгата, който се открива на 8 октомври, ще има 3 860 събития - премиери, филми, забави, изложби, дискусии, работилници, конференции, презентации и т.н., което се счита за абсолютен рекорд.

Те ще бъдат на 8 езика - на немски, английски, финландски, френски, малайзийски, португалски, шведски и испански. Една от централните темите ще бъде образованието и проблемите на образователната политика в различните държави. Специално внимание ще се обърне и на детската и младежката книга.

Ще бъдат дадени 43 награди в рамките на панаира, първата и най-голямата е наградата за германска книга. Миналата година паричният й еквивалент беше 25 хил. евро, а тази година е 37 500 евро. Тя ще бъде обявена утре, 6 октомври, вечерта. На финала на панаира ще се връчи и наградата за мир, която се дава от съюза на книжарите. Премията остава 25 хил. евро. Сред другите по-известни призове е наградата на ЕС за литература. Специално внимание ще се обърне на преводачите, като ще бъдат дадени няколко награди в бранша. Ще бъдат отличени и най-добрите дигитални книги.

Очаква се и рекорден брой посетители. Миналата година те са били над 350 хиляди. На фокус ще бъде финландската литература.