Близнашки: Страданията в миналото осмислят настоящето и придават посока на бъдещото развитие
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Октомври 2014 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близнашки: Страданията в миналото осмислят настоящето и придават посока на бъдещото развитие

/КРОСС/ Българската държава отдава огромно значение на 1000-годишнината от смъртта на последния велик цар от Първата българска държава - Самуил. С тези думи премиерът проф. Георги Близнашки приветства участниците и гостите на тридневната Международна научна конференция на тема „Европейският югоизток през втората половина на Х - началото на ХІ век. История и култура", организирана от Българската академия на науките.

Форумът е част от кулминацията на програмата за отбелязването на 1000 години от смъртта на българския владетел.

Участие във форума, който е сред най-мащабните събития за историческата наука у нас през последните години, ще вземат 65 учени от България и чужбина. Сред чуждестранните участници са изтъкнати византинисти и медиевисти от Европа и САЩ.

„Някои критици посочиха, че не споменаваме името на цар Самуил в заглавието на конференцията. Това е така, защото Самуил е символна фигура, която възглавява съпротивата на българския народ, самоосъзната политическа и етническа общност в титаничен сблъсък с мултиетничната и разнолика Византийска империя", посочи министър-председателят в словото си.

„Това е Българската епопея и ние изключително се гордеем с тези титанични събития от онези векове, защото точно по това време се утвърждава българската духовност и тя се доказва в този сблъсък с мощната Византийска империя тогава", каза премиерът Близнашки.

Министър-председателят изтъкна, че пораженията и страданията, през които преминава българският народ, имат не по-малко значение за формиране на народностната свяст и на националното самосъзнание и това беше доказано и в епохата на Възраждането.

„Днес не просто се гордеем с историческото си наследство, но заедно с това си даваме сметка, че трябва да продължаваме онази борба за отстояване на българската национална идентичност, делата на нашите предшественици, и да не допускаме фалшификации на нашата национална история. Поради това смятам, че жертвите и страданията, направени в миналото, осмислят нашето настояще и придават посока на нашето бъдещо развитие", каза още проф. Георги Близнашки и пожела успех на конференцията.

По-рано премиерът посети изложбата в БАН „Църквата в Самуилова България - корени и наследство".

Днес в столицата ще се проведат основните събития в Националната програма за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил. Кампанията е организирана от Националния комитет под ръководството на министър-председателя проф. Георги Близнашки.

От 17.30 часа до църквата „Света София" в столицата, в присъствието на министър-председателя Георги Близнашки и на президента Росен Плевнелиев, ще бъде осветено мястото и положен основният камък на бъдещия монумент на цар Самуил, който се предвижда да бъде издигнат през ноември в София по повод 1000 години от смъртта владетеля. Паметникът е финансиран от фондация „Българска памет".

От 17.45 часа министър-председателят ще присъства на заупокойна молитва в храм-паметника „Свети Александър Невски" в памет на великия българския цар, а от 19.00 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Георги Близнашки и президентът Росен Плевнелиев ще присъстват на възпоменателна вечер за отбелязване на годишнината. В качеството си на председател на Националния организационен комитет премиерът Георги Близнашки ще произнесе слово.