Доц. Анна Кръстева: Трудно постигане на консенсус относно формирането на правителство
Секция: ПОЛИТИКА
06 Октомври 2014 12:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Анна Кръстева: Трудно постигане на консенсус относно формирането на правителство

/КРОСС/Трудно постигане на консенсус относно формирането на коалиции в 43-тото НС и нови избори в обозрим период. Такава прогноза направи политологът доц. Анна Кръстева в Сутрешния блок на България Он Ер. По нейни думи тези избори са "ярка, дълбока, радикална критика от гражданите, както към управлението, така и към политическите елити".

"Изборът показа огромно раздалечаване между граждани и елити. Самите политици не направиха абсолютно нищо по време на кампанията да сближат това разстояние. Ясно и категорично навлизаме в един италиански сценарии. Италия не от последната година, която върви доста смело по пътя на едни рискови реформи. Ще видим резултатите, но така или иначе дълбоки реформи, а Италия от преди повече от десетилетие, където едно правителство нямаше живот повече от година и нещо. Това е, което се очертава, но ребусът наистина е труден. Много лесно е да кажем - задънена улица и да вървим към нови избори и са доста изкусени. Не малко политици да ни накажат, че не сме гласували правилно и да отидем към нови избори и посред зима представям си какво би било това." - обясни доц. Кръстева.

Според политолога трябва ясно да се каже скорошни избори до какво ще доведат.

"Има разлика между броя партиите и вида на партиите. Тук говорим, че ще се вкарат, ако непрекъснато елитите вървят към дестабилизиране на системата. Нейната стабилност е в техните ръце, а не в нашите ръце. Това трябва да се разбере. Ще се вкарат антисистемни партии, защото може да има малки партии, които изразяват интереси за едни определени групи от хора." - коментира доц. Кръстева.

Има ярка заявка да се сменят две неща - елитите и начина на управление, подчерта политолога.

"Гражданите виждаме вече пълната липса на политики в краткосрочен план. Пълната липса на визии и наказваме политиците." - добави доц. Кръстева.

Гражданите раздробиха по този начин политическата сцена, защото от никъде не чуха разумни оферти за стабилно управление, подчерта доц. Кръстева.