Борисов рекетира нацията, всявайки страх
Секция: ПОЛИТИКА
06 Октомври 2014 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов рекетира нацията, всявайки страх

/КРОСС/Избирателите не дадоха доверието, което ГЕРБ очакваше, защото самодоволството и самовлюбеността им дотегна на всички - твърди политологът Арман Бабикян пред temadaily.bg.

Не стигнахме, а просто не излязохме от задънената улица на тези избори и по-точно - влязохме в разклоненията, в пресечките, смята политическият анализатор. 

Оттук нататък всичко е възможно, включително и парламент, съставен от 8 партии, ако корпоративният интерес, който стои зад тях, намери най-малкото общо кратно. Говоря за бизнес интереси - например, "Южен поток" или КТБ, някакъв достатъчно голям интерес, който може да събере влиянието на задкулисието, което е застанало зад част от тези партии. При такъв тип съгласие би могло да се говори за програмно, експертно или правителство на националното спасение, защото държавата е много зле и те "с голи гърди" ще тръгнат да я спасяват.

Не, идеологиите не са си тръгнали, но в България е така - от нашата страна си тръгнаха. По целия свят ляво и дясно са ясно разграничени - само тук упорито се твърди, че нямало ляво, нямало дясно и център, всичко това е част от мантрата, че всички политици са маскари и че са едни и същи. Не са едни и същи, не са и всички маскари, но мощната пропаганда в тази посока се превърна дори в мода сред интелектуалния елит.

Към този момент нищо определено не може да се каже, защото лидерите, които се изказаха снощи си остават на позициите, на които бяха и преди изборите. Най-вероятно ще трябва да мине малко време, защото тези, които реално преговарят, те ще си свършат работата.

Избирателите не дадоха доверието, което ГЕРБ и Бойко Борисов очакваха, защото самодоволството и самовлюбеността им дотегна на всички. Защото начина, по който той се опита да рекетира цялата нация, всявайки страх, че в България е настъпил апокалипсис, стана прозрачен. А при БСП сривът просто не е спрял, той продължи и очевидно причината не беше в лидера. Има по-дълбоки структурни причини в тази партия, които изискват по-сериозен анализ, който на "Позитано" още не е направен - те не знаят накъде да вървят, не знаят кои са, имат криза на идентичността. И оставиха електоратът си там, където лесно може да бъде откраднат - и от Атака, и от АВБ, и от патриотични фронтове, електоратът им е оставен на произвола на съдбата, коментира Арман Бабикян.