Кафето и цигарите - най-евтини за потребителите у нас
Секция: ИКОНОМИКА
06 Октомври 2014 13:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кафето и цигарите - най-евтини за потребителите у нас

/КРОСС/ Чаша кафе и кутия с цигари излизат най-евтино на потребителите в България, сравнени с останалите страни-членки на ЕС. Това показват данните от сравнително проучване на Евростат за потребителските цени на територията на Съюза.

Цигарите у нас струват средно 2,45 евро. Великобритания държи високия рекорд с над 9 евро цена на кутия тютюневи изделия. Според анализа разликата между най-ниската и най-високата цена на цигари в ЕС е 3,9 пъти. 8 са държавите в Съюза, където тютюневите изделия струват по-малко от 3 евро за кутия.

Според Евростат чашата кафе излиза средно по 60 евроцента на българите. Ободрителната напитка излиза най-солено на швейцарците - 3.25 евро. В 6 страни от ЕС цената й е под 1 евро за чаша, а в 5 от държавите струва по-малко от 2 евро.

Захарта и билетите за кино у нас обаче са по-скъпи, отколкото в някои други страни на Стария континент, пише News.

Килограм бяла захар е най-евтин в Полша - 86 евроцента, и най-скъп в Ирландия - 1.35 евро. В България плащаме по около 1.07 евро за килограм. В 9 от европейските страни захарта излиза по-евтино, отколкото у нас. Сред тях са Испания, Белгия, Германия и Швейцария.

Свободното време излиза най-скъпо на финландците. Ако искат да го прекарат в посещение на киносалон, то ще трябва да отделят 11.26 евро за прожекция. Билетът за кино е най-евтин в Хърватия - под 3,50 евро. В България цената е близо 4 евро. Относително ниски са цените на прожекциите и в източноевропейските страни и Малта, където феновете на седмото изкуство отделят по под 6 евро. Разликата между най-скъпите и най-евтините билети за кино в ЕС е 3,3 пъти.

Няколко са причините за разликата в цените, посочват анализаторите от Евростат. Сред тях са размерът на ДДС, валутните курсове, националното данъчно и митническо законодателство.