Институтът по механика при БАН ще демонстрира уникална изследователска апаратура
Секция: Наука
06 Октомври 2014 14:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Институтът по механика при БАН ще демонстрира уникална изследователска апаратура

/КРОСС/ Институтът по механика при БАН организира Ден на отворените врати на 9 октомври 2014 г., в рамките на който ще демонстрира уникалната изследователска апаратура, с която са оборудвани лабораториите му. Институтът ще отвори вратите си за посещения на студенти, ученици и граждани от 10:30 ч. на адрес: гр. София, ул. „Акад. Георги Бончев", бл. 4 (Комплекс на БАН, 4-ти км). Инициативата е посветена на 145-годишнината на Българската академия на науките и цели да запознае обществеността с практическото приложение на извършваните в Института изследователски дейности.

Посетителите ще могат да се запознаят с работата на Отворената лаборатория по експериментална микро и нано механика. Учените в това звено се занимават с разработване и изучаване на полимерни материали и с изследванията върху т.нар. „материал на бъдещето" - графен, въглеродните нанотръбички и тяхното приложение в индустрията. Учените ще разкажат повече за практическото приложение на графена и за изследванията върху него.

Ще бъде демонстрирана роботизирана система за прецизни малки премествания, приложима в ин витро процедурите, която получи високо отличие на Пловдивския панаир тази есен, както и апаратура за измерване на електромеханичните свойства на кръвта. Учените ще запознаят посетителите с възможностите и методите за установяване на наркотични вещества в кръвни проби.

В направление „Биомеханика", което също ще бъде представено в Деня на отворените врати, с помощта на законите и методите на механиката, се изучават структурите и функциите на човешкия организъм на макро-, микро- и наноравнище. Изследванията са ориентирани към подобряване на диагностицирането и терапията на различни заболявания, както и към прилагане на нови подходи при прoектиране на протези и ортези.

Интересуващите се от теория ще бъдат запознати с модерните математическите модели и методи за компютърни симулации и компютърни пресмятания, използвани в Института.

В рамките на Деня на отворените врати ще бъдат изнесени лекциите „От гущерчето Геко, през нанотехнологиите, до механични сили и светлина от нищото: Ефектът на Казимир", „Уроци от природата: Защо биоматериалите са толкова здрави?" и „Материали и конструкции под действие на удар и взрив -изследвания за защита на човешкия живот".

Денят на отворените врати ще бъде открит в 10:30 ч. в зала 200 на Института по механика, а организираните обиколки на лабораториите в Института ще започват от 11:10, 13:30 и 14:30 ч. Лекциите ще бъдат представени от 11:30 ч. в зала 200.