ГЕРБ печели вота в 26 избирателни района, БСП – в нито един
Секция: ПОЛИТИКА
06 Октомври 2014 18:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ печели вота в 26 избирателни района, БСП – в нито един

/КРОСС/ ГЕРБ печели вота в 26 от общо 31 избирателни района на територията на България, както и в чужбина, и остава на втора позиция в областите, където отстъпва първенството.

БСП за първи път няма нито един спечелен район. Социалистите държат втора позиция в 19 района, а в още 11 са трети.

ДПС надделява в предизборната надпревара в пет района - Кърджали, Разград, Силистра, Търговище и Шумен, и остава непосредствено зад победителя в още пет. Движението е на първо място по гласове от чужбина с 43,9%.

„Реформаторският блок" може да се похвали с две втори места - в столичните 23-ти и 24-ти район, и с изненадващо силни резултати в Монтана и Хасково. Традиционно има добри резултати при гласуващите в чужбина, където е трета сила с 11,21%.

Това показва анализ на предварителните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 99,95% от протоколите на секционните комисии.

В районите, където не печели вота, ГЕРБ остава веднага след победителя ДПС. Партията е втора в Кърджали (14,1%), Разград (17%), Силистра (26,6%), Търговище (19,6%) и Шумен (26,1%).

На трета позиция там е БСП. В два от районите - Разград и Търговище, реформаторите са на четвърто място със съответно 5 и 5,5 процента от гласовете. В Кърджали, Силистра и Шумен са изместени от „Патриотичен фронт".
При гласовете от чужбина ГЕРБ също е подгласник на ДПС - с 27,8% от гласовете.

Най-слабо е представянето на „БСП лява България" в Бургас, където левицата остава на четвърто място с 12,32% от гласовете.

В други 11 области са трети - Благоевград, Добрич, Кърджали, Разград, Силистра, Смолян, 23-ти и 24-ти столичен район, Търговище, Хасково и Шумен.

Най-доброто представяне на доскорошната управляваща партия са 19-те втори места - във Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив град и област, Русе, Сливен, 25-ти район в София, София-област, Стара Загора и Ямбол.

По традиция БСП има най-слабия сред големите партии вот от чужбина - социалистите са пети с 2,6% от гласовете.

ДПС е с най-шарено представяне сред големите партии. Освен петте спечелени района, партията има пет втори места (в Благоевград, Бургас, Добрич, Смолян и Хасково) и осем трети (Велико Търново, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив-област, Русе, Сливен и Стара Загора). Партията остава на четвърта позиция в Плевен и на пета във Варна и Видин.

В 23 и 24 МИР в София ДПСне влиза в първата десетка, а в 25-ти район е на почетното десето място с 10,1% от гласовете.

Най-силното представяне на Реформаторския блок очаквано е в столицата. В 23-ти и 24-ти район, обхващащи центъра на София, коалицията е убедително на втора позиция със съответно 20,6 и 20,1 процента. В 25-ти район, където Меглена Кунева водеше листата на блока в лидерски спор с Бойко Борисов и Михаил Миков, бюлетина за сините са пуснали 13,1% от избирателите, което им отрежда трето място.

Трета позиция, с 13,44% от гласовете, реформаторите достигат и в Хасково и в Пловдив - 9,53%. В Монтана изненадващо водената от Борислав Великов листа нарежда реформаторите на четвърта позиция след провала на предишните парламентарни избори, при това с доста висок резултат - 9,7% от гласовете.

„България без цензура" прави пробив в Северозападна България, където регистрира трети места във Видин (8,8%) и Монтана (13,9%). Във Враца партията е четвърта, но също с висок резултат (10,7%)

Трета позиция ББЦ има също в Кюстендил (12,8%), Перник (9,9%) и София-област (9,2%). Сравнително висок резултат, който й отрежда четвъртото място, партията регистрира в Смолян - 7,2%. Бареков е на десето място по получени гласове от чужбина - 1,2%.

Най-силното представяне на АБВ на президента (2002-2012 г.) Георги Първанов е в Перник - районът, от който той се кандидатираше за депутат във времето начело на БСП. Там коалицията получава 9,15% от гласовете и има реален шанс да вземе един мандат. Там водач на листата беше кметът на града Росица Янакиева.

Хората на Първанов вземат пето място в столичните 23-ти и 25-ти район. В Плевен - традиционният изборен район на друго от знаковите лица на АБВ - Румен Петков, формацията остава осма с 5,9%.
АВБ е веднага след БСП по гласове от чужбина - на шесто място, с 1,8% от гласовете.

В различните райони „Атака" и „Патриотичен фронт" имат резултати, които им отреждат между четвърто и осмо място. В Бургас НФСБ е на трета позиция с 14%, както и в Плевен - 9,6%.