Спорна експертиза бави делото срещу Масларова
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Октомври 2014 19:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спорна експертиза бави делото срещу Масларова

/КРОСС/ Изслушването на спорна експертиза забави началото на пледоариите по делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова.

Няколко часа състав на Софийския градски съд, прокурори и адвокати обсъждаха проблемната експертиза. Четири вещи лица бяха натоварени със задачата да изготвят комплексно строително-техническо заключение. Основната им задача бе да сравнят цените за труд и материали, дадени за ремонт и обновяване на социалния дом в Стара Загора, с пазарните цени в града през 2007-2009 година. През този период са присвоени 11 млн. лв., твърди прокуратурата.

Според адвокатите обаче заключението било неточно и непълно, а експертите - предубедени. Защитниците твърдят и че вещите лица са си позволили да боравят с термини като „официален документ с невярно съдържание", „нанесена щета на Министерството на труда и социалната политика", „извършени нарушения" и др. Адвокатите реагираха остро и изтъкнаха, че подобни изводи не може да бъдат направени от експерти, а само от съда при постановяване на присъдата.

„Вещите лица произнасят присъди и боравят с правни термини, за които не са компетентни", категорични са адвокатите. Въпреки това съдът реши да изслуша четиримата експерти, а едва след това да преценява дали да възложи същите задачи и на други вещи лица.