Предстоящи събития в страната
Секция: Предстоящи събития
08 Октомври 2014 07:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната

/КРОСС/ София
Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на церемонията, на която министър-председателят проф. Георги Близнашки ще връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски". Церемонията ще се проведе в Гранитната зала на Министерския съвет.


София
Президентът Росен Плевнелиев ще открие учебната година в „Софтуерния университет", намиращ се на ул. "Васил Кънчев" 26 в град София.


София
Президентът Росен Плевнелиев ще награди носителите на отличията „Джон Атанасов", присъждани за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии в Гербовата зала на „Дондуков" 2. По време на церемонията държавният глава ще отличи и победителя и подгласниците в конкурса за избор на лого на приза „Джон Атанасов".


София
Вицепрезидентът Маргарита Попова ще участва в откриването на учебната година за специалност „Местна власт" в Академията на МВР.


София
От 09.30 часа министър-председателят проф. Георги Близнашки ще връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски" в Гранитната зала на Министерски съвет.


София
От 10.00 часа Министерски съвет ще проведе редовното си заседание.


София
От 09.00 часа в конферентната зала на Съдебната палата Министерството на правосъдието организира публично изслушване на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека.


София
От 09.30 часа 6 състав на Софийски градски съд ще разглежда делото срещу Гюнай Сефер и Митхат Табаков.


София
От 09.30 часа 4 състав на Софийски градски съд ще разглежда делото срещу Валентин Димитров.


София
От 09.30 часа в зала „София" на Хотел Метрополитън ще се проведе конференция по проект "Дистанционно обучение по библиотечно-информационни науки, печатни комуникации и науките за културното наследство". Организатор на събитието е Факултетът по библиотекознание и културно наследство при Университет по библиотекознание и информационни технологии в София.


София
От 10.00 часа в сградата на ДКЕВР на бул. "Княз Дондуков" № 8-10, ет.4 ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад относно подадени заявления от "НЮ-КО ЗАГОРА" ЕООД и "КИД 2228" ООД.


София
От 10.00 часа в голямата конферентна зала на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) ще се проведе международна конференция на тема „Западните Балкани и Европейският съюз. Поуки от последното разширяване на ЕС и предизвикателствата пред бъдещата интеграция". Форумът ще бъде открит от ректора на УНСС проф. д.ик.н. Стати Статев.


София
От 11.00 часа в Аулата на Софийския университет ще се проведе тържествена церемония по удостояването на проф. Александър Наумов от Ягелонския университет в Краков с почетното звание „Доктор хонорис кауза" на Софийския университет „Св. Климент Охридски". В рамките на церемонията с Почетен знак на СУ със синя лента ще бъде удостоен проф. Красимир Станчев.


София
От 11.00 часа Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) ще даде пресконференция на тема "Сезон 2014 - национален туристически маркетинг и кризата в българския туризъм". Събитието ще се проведе в пресклуба на БТА на бул. Цариградско шосе 49.


София
От 11.00 часа в Интер Експо Център - София ще бъде открито най-голямото рекламно изложение в Югоизточна Европа COPI‘S - Communication art, print, image, sign.


София
В 14.00 часа в зала 605 на Агенция „Пътна инфраструктура" ще бъдат отворени офертите в откритата процедура за възлагане на обществена поръчка за поддържане на републиканските пътища на територията на Северозападен район, стопанисвани от АПИ. Комисията ще отвори постъпилите оферти за обособени позиции №1 и №3 - републиканските пътища на територията на областите Видин и Монтана.


София
От 14.00 часа в Интер Експо Център София за четвърти пореден път, ще се проведе Националната полиграфическа конференция "Ден на печатните технологии в съвременния свят", която ще премине под мотото "Отпечатай бъдещето!".


София
От 16.00 часа Иван Гогев - ръководител-отдел „Поддържане, диагностика и експлоатация на железен път" в НКЖИ ще изнесе презентация на тема: „Преди Дунав мост и след това", посветена на 60-годишнината от построяването на Моста при Русе-Гюргево. Събитието ще се проведе в салона на Сдружение „Клуб на железничаря" на Централна гара София. На събитието ще бъде представено и специално изработено юбилейно издание „60 години Дунав мост Русе-Гюргево", осъществено с подкрепата на ДП НКЖИ, Национално сдружение „Общество на инженерите по железен път" и Сдружение „Клуб на железничаря".


София
От 18.00 часа Полският институт в София съвместно с издателство „Балкани" София организират среща с проф. Ирена Груджинска-Грос по случай българското издание на книгата „Милош и Бродски. Магнитното поле" и Анджей Франашек, автор на биографията на Чеслав Милош и на сценария на филма „Милош".


София
От 19.00 часа в Националният военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита националната„изложба „Цар Самуиловият век в творбите на българските художници". Инициативата е част от програмата за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил.


София
От 8 до 10 октомври часа секция „Историческа етнология" на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (ИЕФЕМ - БАН) организира международна научна конференция на тема:"Контекстуализирайки промените:миграции, отместващи се граници и нови идентичности в Източна Европа", която ще се проведе в залите на хотел „Дом на учения", намиращ се на бул. „Шипченски проход" 50. На нея ще бъдат представени най-новите достижения на учените от ИЕФЕМ - БАН в областта на изследване на миграциите, променящите се идентичности, социалните и културни трансформации в редица страни от Източна Европа.


Варна
От 9.00 часа и от 12.00 часа в зала „Пленарна" на община Варна ще се проведат регулярните месечни съвещания съответно с директорите на детските градини и на училищата. Един от акцентите в съвещанията ще бъде готовността на образователните институции за осъществяване на образователния и възпитателен процес, проблемите и стъпките за преодоляването им. В обсъждането ще вземат участие представители на районните кметства и общински дирекции, които имат отношение и преки отговорности за осигуряване на здравето и безопасността на децата и учениците.


Благоевград
От 09.00 часа в Университетски център Бачиново започва международният семинар "Жените в науката". В семинара ще участват 24 университетски преподаватели и изследователи от Великобритания, Германия, Швеция, Норвегия, Ирландия, Дания, Италия, Унгария и Турция. Целта е прилагане на промени в работната среда на академичните изследователи, насърчаване на жените научни работници да останат и да направят кариера в академичните среди.


Бургас
От 10.00 часа Съвместното командване на силите (СКС) ще проведе двустепенно командно-щабно учение „Съвместна поддръжка - 2014 г.". В него ще участват военнослужещи и техника от щаба на СКС, бригада „Логистика" и други структури, подчинени на командването. Основната цел на учението е да се повишат способностите на участващите военни формирования при подготовка и провеждане на операция по изпълнение на мисия „Отбрана".


Бургас
От 10.00 ч. в хотел „Приморец" организаторите на международния проект Световно образование - „Интеграл" ще представят актуална информация за Бургас и региона във връзка с кандидатстудентския прием 2015г.-2016 г. за университети в чужбина. Есенното изложение Световно образование ще започне в Бургас на от 11.00 часа с участието на над 20 елитни западни висши учебни заведения от Европа.


Пловдив
От 10.00 часа в заседателна зала на Община Пловдив, пл. „Стефан Стамболов" 1 ще се проведе пресконференция във връзка с изпълнение на проект „Πо-близка до хората администрация", финансиран от Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.На пресконференцията ще присъства заместник-кметът Стефан Стоянов.


Благоевград
От 10.00 часа областният управител Димитър Димитров свиква заседание на Областната комисия за Военните паметници в конферентната зала на Областна администрация-Благоевград. Заседанието се провежда във връзка с получено писмо от Добромир Тотев, постоянен секретар на отбраната на Министерство на отбраната на Република България и в изпълнение на разпоредбите на Решение на Министерски съвет за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея.


Горна Оряховица
От 10.00 ч. в Спортна зала „Никола Петров" в Горна Оряховица ще се състои ХХХІІ Републикански преглед по гимнастика на спортните клубове „Здраве и дълголетие", организиран от Българска асоциация „Спорт за всички", Община Горна Оряховица.


Велико Търново
От 10.30 часа в пресклуба на БТА във Велико Търново ще се състои пресконференция във връзка с отбелязването на юбилейната 50-та годишнина от основаването на Професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" във Велико Търново и програмата за честването на 190 години от рождението и 105 години от смъртта на д-р Васил Берон.


Варна
От 11.00 часа в община Варна ще се проведе връчване на десетото „Общинско отличие на млад учител" за мотивиран и добър старт в учителската професия.


Шумен
От 11.00 часа в залата на РЗИ Шумен ще се проведе работна среща на Областния програмен съвет и Областната работна група за управление и изпълнение на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г.


Благоевград
От 14.00 в зала 5 на община Благоевград ще се проведе пресконференция по повод приключилата реализация на проект InTourAct - „Интегрирани планове за туризъм за превъзходство на Югоизточна Европа", финансиран по Оперативна програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007-2013".


Шумен
От 15.00 часа в залата на РЗИ Шумен ще се проведе заседание на Регионалния координационен съвет в област Шумен за изпълнение на Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка.


Пловдив
От 17.30 часа ще се открие изложбата „Изчезващият Тютюнев град" с фотографии на Пенка Калинкова и творби на ученици и студенти от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов", Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и АМТИИ в Мебелен салон „Галеро" ет.4 на ул. „Екзарх Йосиф" 16.


Благоевград
От 17.30 часа в Регионалния исторически музей - Благоевград ще бъдат открити две изложби, посветени на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил Български.


Пловдив
От 17.30 часа на ул. Княз Александър І - в отсечката до Община Пловдив ще бъде открита изложба повод 100-годишнината от избухването на Първата световна.


Варна
От 18.00 часа в Градска художествена галерия - Варна ще бъде открита изложба живопис "1+1". Автори - Радостина Доганова - България, и Ксения Бергерова - Словакия.


Смолян
От 18.30 часа ретроспективната фотографска изложба "Светът на Николай Хайтов" ще бъде експонирана в залата на Държавен архив. Фотоизложбата е посветена на 95-годишнината от рождението на академик Николай Хайтов (1919-2002) и е подготвена от Фондация „Памет" съвместно с известния художник-фотограф Иво Хаджимишев.