Правителството почти стигна тавана за дълга
Секция: ИКОНОМИКА
08 Октомври 2014 07:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правителството почти стигна тавана за дълга

/КРОСС/ Лимитът за дълга, който държавата може да изтегли в рамките на бюджетната 2014 г., е почти изчерпан. До Нова година правителството може да емитира държавни ценни книжа за максимум 350 млн. лв. В същото време дефицитът по държавния бюджет, който заради липса на достатъчно средства във фискалния резерв се финансира чрез пускане на ДЦК, тепърва ще расте.

В понеделник финансовото министерство пласира успешно 5-годишни ДЦК в обем 55 млн. лв., но интересът бе чувствително по-нисък в сравнение с предишни аукциони. Инвеститорите са направили заявки за 69.2 млн. лв. Коефициентът на покритие - 1.26, е най-ниският за 5-те аукциона на такива книжа през годината. На последния търг през август покритието бе 1.8. През октомври предстои още една емисия на ДЦК в обем 55 млн. лв., пише в."Сега".

Съгласно закона за бюджет 2014 правителството може да емитира ценни книжа на стойност до 4.4 млрд. лв. Заради ситуацията с КТБ и неизпълнението на бюджетния план служебният кабинет вече предложи таванът за новопоетия дълг да бъде завишен с нови 4.5 млрд. лв. Ако новият парламент одобри това предложение, само за година държавата ще се нагърби с 8.9 млрд. лв. нови борчове.

Голяма част от предвидения за тази година лимит бе изчерпан с емисията на глобални облигации за 1.493 млрд. евро, реализирана на външните пазари с цел да се осигури ресурс за плащане на стари задължения с падеж през януари догодина - облигации с номинал 1.086 млрд. долара. Освен това на вътрешния пазар от началото на годината е пласиран дълг в размер на 1.13 млрд. лв. Това прави общо 4.05 млрд. лв. натрупани задължения от началото на годината. В тази сметка не влизат краткосрочните ДЦК, при които падежът е в рамките на календарната година и затова не влияят на нивото на дълга в края на годината. През 2014 г. такива книжа бяха пласирани на четири пъти и бяха в сериозни обеми - за общо 2.428 млрд. лв. Сумата нарасна рязко след извънредната емисия в обем 1.228 млрд. лв. заради ликвидната криза в Първа инвестиционна банка.

Падежът на заема заради ПИБ е на 30 ноември. Вече се разбра, че служебното правителство предлага този дълг частично да бъде рефинансиран и да се поеме нов дълг от 900 млн. лева за ликвидна подкрепа на ПИБ, която пък получи разсрочване в рамките на оздравителния си план.

Проектът за актуализация на бюджета предвижда и изтегляне на други 2 млрд. лв., които ще са необходими, ако за групата КТБ бъде приет оздравителен план и се наложи ликвидна подкрепа. Останалата част от предложения нов дълг е за финансиране на "дупката" в държавния бюджет. По разчетите на финансовото министерство дефицитът ще е с 1.5 млрд. лв. по-голям от планирания, пише още изданието.