СОС ще направи трети опит да даде ход на делото за клевета срещу Цветанов
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Октомври 2014 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СОС ще направи трети опит да даде ход на делото за клевета срещу Цветанов

/КРОСС/Софийският окръжен съд ще направи трети опит да даде ход по същество на делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Ако и днес - той и адвокатът му, не се явят в съдебната залата, процесът ще трябва да бъде спрян, заради депутатския имунитет на Цветанов.

Мирослава Тодорова съди Цветанов заради думите му докато беше вътрешен министър, че е свързана с организираната престъпност. Пловдивският районен съд не видя в това оклеветяване и оправда Цветанов. Заради избора му за депутат и придобития от него имунитет преди година делото беше замразено между двете съдебни инстанции.

След разпускането на 42-то Народно събрание Мирослава Тодорова поиска то да бъде възобновено, но дотук Софийският окръжен съд среща сериозни трудности. И на двете заседания миналата седмица Цветан Цветанов се оказа нередовно призован, въпреки че в един от дните беше в сградата на Съдебната палата заради процеса за мобилното подслушване. Неоткриваема се оказа и новата му защитничка Елена Божурска, която миналия понеделник беше на планирано пътуване в чужбина, в четвъртък нередовно призована. За неявяването съдът я глоби с 1000 лева. Спирането на делото Тодорова срещу Цветанов между първа и втора инстанция на практика означава и точна на съдебния казус, защото давността за наказателно преследване за престъплението клевета ще изтече.

Дела за клевета има и срещу други публични личности, които до дни ще се сдобият с депутатски имунитет. Сред тях са и няколкото дела, които Бойко Борисов води срещу Николай Бареков. Те се гледат в Софийския районен съд за думите на лидера на България без цензура, че Борисов е тъп и че искал да го убие.